Odpowiedzi na pytania - Bezpieczne zamrażanie i rozmrażanie żywności

image

Zamrażanie to wygodny i skuteczny sposób na zminimalizowanie strat żywności i zaoszczędzenie pieniędzy. Ale co się dzieje, jeśli jedzenie siedzi w zamrażarce przez jakiś czas? Czy nadal można ją bezpiecznie jeść? Jaki jest prawidłowy sposób na rozmrożenie go? Mamy wszystkie odpowiedzi na pytania dotyczące zamrażania i rozmrażania żywności.

Jakie rodzaje żywności można zamrozić?

Mrożenie żywności to sprytny sposób na przechowywanie posiłków, ale nie wszystkie produkty zachowują swoją świeżość po zamrożeniu.

Żywność, która dobrze się mrozi i zachowuje swoją świeżość to

  • Mięso (surowe lub gotowane)
  • Gotowany makaron i ryż
  • Zupy i buliony
  • Jajka (surowe lub gotowane, bez skorupek)
  • Awokado
  • Bekon
  • Obrane banany
  • Masło
  • Winogrona
  • Ciasto do pizzy
  • Blanszowane warzywa (sprawdź nasz przewodnik, jak zachować świeżość produktów na dłużej)

Żywność, która nie nadaje się do mrożenia:

  • Mleko
  • Miękkie sery
  • Potrawy smażone na głębokim tłuszczu
  • Potrawy z okruchami chleba
  • Owoce i warzywa o dużej zawartości wody (ogórki, seler, sałata)

Czym dokładnie jest poparzenie zamrażarki?

Oparzenie zamrażarki to powszechny problem, który powoduje marnowanie żywności i marnowanie dolarów. Kiedy wilgoć z mrożonek zaczyna parować, jedzenie odwadnia się i staje się szare, suche lub pokryte lodowymi kryształkami.

Aby zapobiec poparzeniu zamrażarki, wykonaj następujące kroki:

  • Po pierwsze, powinieneś usunąć nadmiar powietrza podczas zamrażania żywności w torbach. To powstrzyma wilgoć przed odparowaniem. Zalecamy użycie szczelnej torby ziploc do przechowywania żywności, którą będziesz zamrażać.
  • Podziel jedzenie na poręczne porcje, włóż je do torebki zip lock i zamroź.
  • Ważny jest czas. Nie zamrażaj ugotowanego jedzenia, gdy jest jeszcze gorące, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej przed umieszczeniem go w zamrażarce.

Jak mogę sprawdzić, czy moje mrożonki są nadal świeże?

Są dwie rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o świeżości mrożonek: zapach jedzenia i data jego zamrożenia.

Jeśli żywność wydziela zapach po rozmrożeniu, prawdopodobnie nie warto jej gotować. Powinieneś również wziąć pod uwagę datę zamrożenia jedzenia. Jeśli znajdziesz się grzebiąc w zamrażarce patrząc na oszronione pakiety z nieodróżnialną zawartością, to prawdopodobnie najlepiej je wyrzucić. Łatwym sposobem na śledzenie żywności, którą zamrażasz, jest wyraźne oznaczenie tego, co zamrażasz. Napisz datę na samej torebce ziploc lub stwórz własne etykiety, aby uniknąć zamieszania i zminimalizować marnowanie żywności.

Jak bezpiecznie rozmrażać jedzenie?

Brak wiedzy o tym, jak bezpiecznie rozmrażać żywność, to przepis na katastrofę. Rozmrażanie niewłaściwych rodzajów żywności w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym pozwala na rozwój bakterii, co może zwiększyć szanse na zatrucie pokarmowe.

Różne rodzaje żywności powinny być rozmrażane w różny sposób.

  • Mięsa takie jak drób czy owoce morza mogą być rozmrażane przez noc w lodówce, w mikrofalówce lub zanurzone w zimnej wodzie. Jeśli rozmrażasz w mikrofalówce, upewnij się, że gotujesz jedzenie natychmiast, ponieważ mikrofalówka może częściowo ugotować mięso podczas rozmrażania.
  • Chleb, pieczywo, gotowane makarony i gotowany ryż mogą być rozmrażane w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym.
  • Aby rozmrozić zamrożone awokado, umieść je w misce z zimną wodą lub rozmrażaj przez noc w lodówce.
  • Aby rozmrozić jajka, zawsze rób to w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 6-8 godzin lub przez noc i użyj natychmiast.
  • Aby rozmrozić bekon, zanurz torebkę w zimnej wodzie z kranu, zmieniając wodę co 30 minut, aby nadal się rozmrażała.