6 sposobów na organizację lodówki, które pomogą zminimalizować marnowanie żywności

image

Wszyscy tam byliśmy...straszne cotygodniowe oczyszczanie lodówki. Tu leży całe jedzenie, które się psuje, przedmioty, o których nawet nie wiedziałeś, że tam są, i wizja wszystkich pieniędzy, które wydałeś i zmarnowałeś na jedzenie, do którego nie byłeś w stanie się dostać. Czujemy twój ból i nie chcemy, abyś zmarnował kolejny grosz na niezjedzone jedzenie, dlatego dzielimy się kilkoma hackami organizacyjnymi lodówki, które pomogą zminimalizować marnotrawstwo żywności.

Organizowanie lodówki może wydawać się żmudne, ale może pomóc zapobiec marnowaniu żywności, co przekłada się na oszczędzanie pieniędzy, a to samo w sobie może być warte dodatkowego wysiłku.

1. Grupuj rzeczy według stref

Wierzcie lub nie, istnieje sztuka organizacji lodówki. Zacznij od stworzenia stref, aby uporządkować swoje zakupy spożywcze, w tym produkty, nabiał, surowe mięso/drób/surowiec i resztki. Gdy wszystko będzie miało swój dom, łatwiej będzie zobaczyć, co masz i monitorować, jakie składniki muszą być użyte, zanim się zepsują.

Niektóre hacki strefowe:

Produkty pozostaną bardziej chrupiące, jeśli będą przechowywane w szufladach, podczas gdy resztki powinny być przechowywane na wyższej półce, aby łatwiej było je zauważyć.

Jeśli chodzi o nabiał, powinieneś przechowywać go na półce, a nie w drzwiach, ponieważ drzwi są najcieplejszą częścią lodówki.

2. Myśl od przodu do tyłu

Za każdym razem, gdy dodajesz coś nowego do swojej lodówki, wyślij to do tyłu, aby starsze przedmioty zostały przesunięte do przodu. To zachęci Cię do korzystania ze starszych składników w pierwszej kolejności, zmniejszając ryzyko, że zepsują się zanim się do nich dostaniesz, co ostatecznie pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze!

3. Oznaczaj swoje resztki

Za każdym razem, gdy dodajesz resztki do lodówki, opatrz je etykietą z nazwą przedmiotu i datą. To eliminuje zgadywanie, jak długo to faktycznie było w lodówce i czy jest bezpieczne do jedzenia. Możesz również oznaczyć otwarte pojemniki z rzeczami takimi jak sos do makaronu. Znajomość tych dat na pierwszy rzut oka pomoże Ci sięgnąć po resztki, zanim się zepsują.

4. Zrób listę

Jeśli masz tendencję do robienia dużych zakupów spożywczych regularnie, może być trudno zapamiętać, co jest w lodówce, ale z nowym planem strefowym, rzeczy właśnie stały się o wiele łatwiejsze. Przed zakupem, zrobić listę tego, co jest w lodówce w oparciu o każdej strefie, upewniając się, że nic nie zostanie zapomniane.

5. Rozpieszczaj swoje produkty

Jest kilka prostych rzeczy, które możesz zrobić, aby Twoje produkty przetrwały dłużej. Po pierwsze, wyjmij produkty z torby lub pojemnika przed włożeniem ich do lodówki. Jeśli masz zielone liście lub zioła, spróbuj zawinąć je w wilgotny ręcznik papierowy, aby przedłużyć ich trwałość. Oddzielenie zieleniny od warzyw może również pomóc im przetrwać nieco dłużej. Więcej wskazówek dotyczących przechowywania produktów znajdziesz w naszym poście: Keep Your Produce Fresher for Longer.

6. Uporządkuj swoje przyprawy

Bardzo łatwo jest skończyć z dużą ilością otwartych sosów, dressingów i przypraw. Aby pomóc Ci w utrzymaniu kontroli nad tym, co jest w drodze, przechowuj je na drzwiach lodówki. Możesz grupować rzeczy, takie jak wszystkie swoje sosy do sałatek razem, tak że kiedy idziesz zrobić sałatkę, możesz zobaczyć wszystkie swoje opcje wyraźnie, zamiast grzebać w lodówce, aby zobaczyć, co można znaleźć.

Wypróbuj te hacki już dziś, aby zorganizować swoją lodówkę i zminimalizować marnotrawstwo żywności.