Jak uprawiać owoce i warzywa na małym patio lub balkonie

image

Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy lub po prostu chcesz wypróbować swój zielony kciuk, uprawa własnych ziół, warzyw i owoców może być satysfakcjonującym hobby.

Niezależnie od tego, czy mieszkasz w mieszkaniu, domu lub małym domu bez podwórka, znaleźliśmy 8 owoców i warzyw, które możesz wygodnie uprawiać w małych pomieszczeniach. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to kilka doniczek, woda, ziemia i światło słoneczne.

Jeśli potrzebujesz artykułów ogrodniczych, sprawdź kategorię Dom i ogród, aby znaleźć wszystko, czego potrzebujesz.

Zaczynajmy!

1. Papryki

Istnieje wiele odmian mniejszych słodkich lub ostrych papryk, które można uprawiać w pojemnikach, najpopularniejsze to jalapeño, serrano, Mohawk Patio i Tangerine Dream. Papryki wymagają ciepłego powietrza i gleby, dlatego najlepiej rozpocząć sadzonki w pomieszczeniach i przesadzić je na zewnątrz, gdy temperatura w ciągu dnia przekroczy 70 stopni F (21 stopni C). Papryki mają duże systemy korzeniowe, więc pojemniki muszą mieć co najmniej 14 cali głębokości i pomieścić co najmniej trzy galony ziemi.

Kroki:

  • Wewnątrz domu, w ciepłym miejscu, namocz nasiona przez noc w ciepłej wodzie.
  • Rano posadź nasiona w granulacie torfowym lub kubkach startowych, postępując zgodnie z instrukcją podlewania, sadząc 3 nasiona w każdym granulacie. Przechowuj je w ciepłym miejscu w pomieszczeniach.
  • Z upływem dni nasiona zaczną kiełkować. Gdy siewki osiągną długość 2 cali, wybierz najsilniejszy kiełek z każdego strąka i przytnij pozostałe, aby umożliwić wzrost najsilniejszego nasiona.
  • Gdy będą miały co najmniej 3 cale długości i liście, możesz przesadzić sadzonki do większych kubków z ziemią doniczkową. Nie zapomnij zrobić otworów do drenażu. Uważaj, aby nie naruszyć korzeni i nie uszkodzić sadzonki.
  • Obserwuj jak rośliny rosną przez następny miesiąc w filiżankach, dodając nawozy takie jak organiczne nawozy rybne i kelp, aby promować wzrost.
  • Kiedy rośliny mają 6-10 tygodni i mają ciemnozielony kolor, wiesz, że są gotowe do przesadzenia do większych doniczek, które można umieścić na zewnątrz.

2. Zielony czosnek

Czy kiedykolwiek zauważyłeś zieloną łodygę wyrastającą z głowy czosnku, który został pozostawiony na blacie kuchennym przez jakiś czas? Chociaż może to wyglądać trochę przerażająco, nie wyrzucaj go! To naturalny proces, w którym czosnek zaczyna rosnąć i może być dobrze wykorzystany. Nie będziesz w stanie wyhodować pełnej główki czosnku, jeśli zaczniesz latem, ale możesz wyhodować czosnek zielony z kupionego w sklepie czosnku, jeśli posadzisz go w pojemniku.

Zielenice czosnku, lub kiełki, to zielone wierzchołki główki. Można je wykorzystać w taki sam sposób jak szczypiorek, dzięki czemu świetnie nadają się do dekoracji lub dodawania smaku do zup, sałatek i sosów. Czosnek jest delikatny i doda lekkiego, czosnkowego smaku do Twoich potraw.

Jeden prosty krok:

  • Zasadź trzy ząbki czosnku w doniczce z ziemią i lekko je podlej. Będziesz miał swoje pyszne zielenie gotowe do ścięcia w 7 - 10 dni.

3. Bazylia

Jeszcze nie żyłeś, dopóki nie spróbowałeś świeżego pesto z domowej bazylii. Bazylia jest jednym z najłatwiejszych ziół do uprawy, ponieważ kwitnie przez cały rok i jest idealna do uprawy na słonecznym tarasie lub przy oknie. Potrzebna będzie głęboka donica, która pomieści długie korzenie bazylii, oraz standardowa mieszanka do uprawy. Bazylię można wyhodować z nasion lub kupić w lokalnym sklepie spożywczym o tej porze roku. Inną opcją jest wyhodowanie własnej rośliny z sadzonki.

Jeśli masz znajomego, który ma już własną roślinę bazylii, poproś go o wycinek rośliny, aby wyhodować własną - to proste.

Kroki:

  • W przypadku tej metody upewnij się, że otrzymujesz 4-calowe cięcie poniżej węzła liściowego i umieść je w szklance wody, aż jego korzenie urosną do około 2 cali długości (2-4 tygodnie).
  • Stamtąd przenieś swoją bazylię do doniczki z ziemią.

4. Pomidory na patio

Pomidory kwitną w ciepłe dni, więc jeśli chcesz mieć sezon na te soczyste, wszechstronne owoce, teraz jest czas, aby rozpocząć sadzonki. Co więcej, istnieją karłowe odmiany pomidorów, znane również jako pomidory tarasowe, które są łatwe do uprawy w małych pomieszczeniach, takich jak doniczki na patio, balkonie, a nawet w pomieszczeniach (przy słonecznym oknie). Tiny Tim, Small Fry i Toy Boy to najczęściej spotykane odmiany pomidorów tarasowych.

Kroki:

  • Posadź nasiona w doniczce startowej i upewnij się, że mają stałą wilgoć, która pomoże im wykiełkować.
  • Przykryj doniczkę plastikową pokrywą lub folią i upewnij się, że temperatura wynosi 75-80 stopni F (24-29 C).
  • Gdy roślina osiągnie wysokość 3 cali, przenieś ją do 6-calowej doniczki i obserwuj jej wzrost. Można oczekiwać, aby zebrać swoje pomidory w 55 - 65 dni od czasu, że zaczął.

5. Ogórki krzaczaste

Craving orzeźwiający sałatka z ogórków podczas tych letnich miesięcy? Jest ku temu powód! Ogórki kochają ciepło, co czyni je niezbędnym warzywem letnim. W przeciwieństwie do większości roślin winorośli, które wymagają dużo miejsca do wzrostu, odmiana ogórka krzakowego dobrze dostosowuje się do uprawy w doniczkach, ponieważ zwykle rośnie do zaledwie 2-3 stóp długości. Nie będziesz w stanie uprawiać ogórków w pomieszczeniach, ale dobrze poradzą sobie na patio lub w ogrodzie. Popularne odmiany, które można sadzić to Salad Bush Hybrid i Spacemaster.

Ogórki nie radzą sobie dobrze z przesadzaniem, więc będziesz potrzebował wystarczająco dużej donicy od samego początku. Wybierz donicę, która może pomieścić 5-7 galonów mieszanki doniczkowej i która ma dobry drenaż. Ponieważ 5-7 galonów ziemi doniczkowej może wydawać się dużą ilością, poszukaj ziemi doniczkowej, aby sprawdzić, gdzie można ją kupić w sprzedaży.

Kroki:

  • Posadź nasiona na głębokość ½ cala w wilgotnej glebie w temperaturze 70 stopni F (21 C).
  • Ogórki potrzebują dużo wody, więc upewnij się, że podlewasz je regularnie, utrzymując glebę wilgotną, ale nie nasyconą. Jeśli zastosujesz się do tych kroków, Twoja roślina ogórka dojrzeje w ciągu około 57 dni.

6. Zielona cebula (Scallions)

Uwielbiasz dodawać zieloną cebulkę do swojego pieczonego ziemniaka lub pico de gallo? A gdybyśmy powiedzieli ci, że możesz mieć zapas zielonej cebulki na całe życie za darmo? Uprawa zielonej cebuli z resztek jest świetnym sposobem na zmniejszenie ilości odpadów spożywczych i zaoszczędzenie pieniędzy. Chociaż zielone cebulki rozwijają się w chłodnym klimacie, wymagają tak mało miejsca, że można je łatwo uprawiać w pomieszczeniach zamkniętych, a jednocześnie mieć oko na nie, aby nie wyschły.

Kroki:

  • Aby przesadzić kupioną w sklepie spożywczym zieloną cebulkę po zużyciu zieleni, posadź korzeń około ½ cala głęboko w glebie.
  • Umieść doniczkę obok słonecznego parapetu i podlewaj ją regularnie, aby ziemia była wilgotna, ale nie mokra. W ciągu zaledwie tygodnia, twoje zielone cebulki będą wystarczająco długie, aby ściąć je nożyczkami i cieszyć się!

7. Truskawki

Truskawki są zszywki lato, i nikt nie może oprzeć się ich słodki smak i aromat. Nawet jeśli sezon truskawkowy jest w pełnym rozkwicie, spróbuj swoich sił w sadzeniu własnych truskawek za ułamek kosztów.

Kroki:

  • Aby wyhodować własne truskawki, kup roślinę truskawki lub bareroot (znany również jako uśpione korony) w lokalnej szkółce.
  • Truskawki rozprzestrzeniają swoje korzenie na dużej powierzchni, więc będziesz potrzebował raczej szerokiej niż głębokiej doniczki.
  • Umieść je w słonecznym miejscu, podlewając regularnie, i spodziewaj się, że roślina wyda truskawki za około sześć tygodni.

8. Zielona fasolka szparagowa

Chrupiąca zielona fasolka jest ulubioną letnią przekąską, a teraz możesz wyhodować własną! Fasolka krzaczasta jest krótsza i bardziej krzaczasta, dzięki czemu świetnie nadaje się do uprawy w pojemniku na patio lub balkonie. Potrzebny będzie pojemnik 5-galonowy z odpowiednim drenażem, aby dać korzeniom wystarczająco dużo miejsca do wzrostu. Fasola najlepiej rośnie w temperaturze 70-80 stopni F (21-27 stopni C).

Kroki:

  • Posadź swoją fasolę w doniczce na start i upewnij się, że ma stałą wilgoć, aby pomóc jej wykiełkować. Gdy osiągną wysokość około 4 cali, czas przesadzić je do dużego, 5-galonowego pojemnika.
  • Przed dodaniem mieszanki do pojemnika upewnij się, że jest ona mokra, wypełniając go w ¾. Następnie dodaj rośliny fasoli, maksymalnie trzy rośliny w każdym pojemniku.
  • Dodaj warstwę ściółki na wierzchu gleby, aby pomóc zatrzymać wilgoć i ułatwić wzrost fasoli.
  • Zbieraj fasolę, gdy jest mała, aby zachęcić ją do wzrostu. Im więcej zbierzesz, tym więcej fasoli wyrośnie.