5 przyjaznych dla budżetu pomysłów na posiłki jednogarnkowe dla rodziny

image

Uwielbiamy dobre dania jednogarnkowe. Jednogarnkowe posiłki są super szybkie, łatwe i minimalizują brudne naczynia - wygrana na wszystkich frontach! To prawda, wystarczy jeden garnek, aby przygotować obiad w 45 minut lub mniej. Zebraliśmy pięć naszych ulubionych pomysłów na dania jednogarnkowe, które zawierają proste i niedrogie składniki, aby ułatwić Ci życie. Gotujmy!

1. Italian Sausage Orzo Pasta

Orzo to makaron skrótowy, który wygląda bardzo podobnie do długiego ziarna ryżu. Ten przepis na makaron orzo łączy w sobie to, co najlepsze z obu światów z grubymi kęsami włoskiej kiełbasy i aromatycznymi, kolorowymi warzywami.

Składniki:

(Robi 4 porcje)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże włoskie kiełbaski (gorące lub łagodne)
  • 1 średnia cebula (biała lub żółta), posiekana
  • 1 duża papryka, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, zmielone
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1½ szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 filiżanka sosu marinara
  • 1 filiżanka niegotowanego suchego makaronu orzo
  • 2 filiżanki młodego szpinaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Polewa: Roztopiony rozdrobniony ser do wyboru jak parmezan, cheddar i/lub mozzarella.

Wskazówki:

  1. W dużej nieprzywierającej patelni lub patelni na średnim ogniu wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i smaż kiełbaski, aż będą w pełni ugotowane. Wyłączyć ogień.
  2. Zdejmij kiełbaski z patelni na deskę do krojenia i pozwól im lekko ostygnąć, a następnie pokrój je na kawałki. Odstawić na bok.
  3. Ustawić ogień na średnio-wysoką temperaturę. Na tej samej patelni dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, cebulę, paprykę, sól i pieprz. Sauté, aż cebula zacznie mięknąć i brązowieć.
  4. Dodaj czosnek i włoską przyprawę i mieszaj przez kolejną minutę. Wlać ocet balsamiczny i wymieszać do połączenia.
  5. Dodaj pokrojone kiełbaski, bulion z kurczaka, sos marinara i orzo. Ostrożnie wymieszać składniki razem, aż do ich połączenia.
  6. Doprowadzić składniki do wrzenia, a następnie zredukować do stanu wolnego. Gotować bez przykrycia przez 12-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż orzo będzie al-dente.
  7. Wymieszać szpinak, aż zwiędnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Na wierzchu dodać rozdrobniony ser według uznania. Smacznego!

2. Veggie Rice Bowls z miękkimi gotowanymi jajkami przez Budżet Byte$

Można zrobić wiele różnych posiłków z torbą mrożonych, mieszanych warzyw - w tym ten łatwy veggie ryż miski! Uwielbiamy, że ten posiłek przychodzi razem od początku do końca w zaledwie 25 minut i że zawiera niektóre z najbardziej przystępnych składników znalezionych w sklepie spożywczym.

Składniki:

(Robi 4 porcje)

  • 2 szklanki białego ryżu długoziarnistego
  • 4 ząbki czosnku, zmielone
  • 4 filiżanki mrożonych warzyw
  • 4 szklanki wody
  • 8 łyżek sosu sojowego, podzielonego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 zielone cebulki, pokrojone
  • 4 łyżki sriracha (lub do smaku)

Instrukcje:

  1. Dodaj ryż, czosnek i mrożone warzywa do rondla.
  2. Połącz wodę z 4 łyżkami sosu sojowego, a następnie wlej ją do rondla. Wymieszać, aby połączyć z ryżem, warzywami i czosnkiem.
  3. Umyj dobrze jajka, a następnie umieść je na środku garnka, na wierzchu ryżu.
  4. Umieścić pokrywkę na garnku, włączyć ogrzewanie na wysoki poziom i pozwolić wodzie dojść do wrzenia. Po osiągnięciu pełnego wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i pozwolić wodzie nadal gotować przez 15 minut bez zdejmowania pokrywy lub mieszania.
  5. Po 15 minutach gotowania na wolnym ogniu, wyłącz ogień. Wyjmij jajka z garnka i ponownie przykryj pokrywką. Pozwól, aby ryż odpoczął przez kolejne 5 minut.
  6. Umieść ugotowane jajka w misce z wodą z lodem na kilka minut, aby zatrzymać proces gotowania.
  7. Zdejmij pokrywkę z ryżu i warzyw i spulchnij widelcem. Doprawić olejem sezamowym i kolejnymi 4 łyżkami sosu sojowego, lub do smaku.
  8. Podawać w miseczkach. Obierz jajka i pokrój je na pół lub na ćwiartki, a następnie ułóż na ryżu. Udekoruj miseczki pokrojoną zieloną cebulką i mżawką sriracha.

3. Cajun Chicken and Rice by Inspired Eats

Kurczak i ryż to klasyczny posiłek, który jest kochany przez wielu. Ale nie daj się zwieść prostocie tego posiłku, kombinacja przypraw sprawia, że jest to pełne smaku danie, które sprawi, że wszyscy wrócą po sekundy.

Składniki:

(Robi 4 porcje)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 udek z kurczaka lub nóg
  • 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 żeberka selera, pokrojone w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 1 łyżka przyprawy Cajun
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 15-oz puszka czerwonej fasoli kidney, odsączona i opłukana
  • 2 filiżanki bulionu warzywnego
  • 1 15 uncji puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. W dużej patelni ze szczelną pokrywą, podgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Doprawić kurczaka solą i pieprzem, a następnie smażyć przez 3 do 4 minut na stronę, lub aż kurczak będzie złoty. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.
  2. Na tę samą patelnię dodać cebulę, seler i paprykę. Gotować, mieszając, aż zaczną mięknąć, około 3 do 4 minut. Dodaj czosnek, przyprawę Cajun i pieprz cayenne i gotuj, mieszając, przez dodatkowe 30 sekund.
  3. Dodaj ryż, czerwoną fasolę kidney, bulion i pokrojone w kostkę pomidory. Dobrze wymieszaj i doprowadź mieszankę do stanu wrzenia. Wróć kurczaka na patelnię i przykryj. Zmniejsz ogień do średniego poziomu i gotuj przez 10 minut. Podawać i cieszyć się!

4. Quinoa Chili by Last Ingredient

Ceny wołowiny rosną, więc jeśli nie jesteś w stanie znaleźć wołowiny na wyprzedaży, to bezmięsne chili z quinoa i fasoli jest świetną alternatywą. Ugotowana quinoa ma podobną teksturę do mielonej wołowiny, więc twoje dzieci mogą nie zauważyć różnicy!

Składniki:

(Robi 4 porcje)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana
  • 1 4 uncje puszka zielonych chili pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżki kminku
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka soli koszernej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 15 oz puszka czarna fasola, odsączona i opłukana
  • 1 15 uncji puszka fasoli kidney, odsączona i opłukana
  • 1 15 uncji puszka kukurydzy, odsączona i opłukana
  • 1 28 uncji puszka rozgniecionych pomidorów ognistych
  • 4 filiżanki niskosodowego bulionu warzywnego
  • 1 filiżanka quinoa, opłukana
  • Kolendra, całe liście i posiekane do podania
  • Pokrojone szalotki do podania

Instrukcje:

  1. Podgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 4 minuty. Dodać zielone chili, czosnek, kmin, paprykę, chili w proszku, sól i pieprz. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta.
  2. Dodać czerwoną i pomarańczową paprykę i smażyć przez 2 minuty. Następnie wymieszaj z czarną fasolą, fasolą kidney, kukurydzą, pomidorami, bulionem warzywnym i quinoa. Zwiększyć ogień i doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
  3. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20-30 minut, aż quinoa będzie miękka.
  4. Przed podaniem dodać kolendrę i cebulę. Smacznego!

5. Creamy Pesto Chicken Pasta przez Budżet Byte $

Boling swój makaron w jednym garnku i gotowanie swój sos w innym? Nie więcej! Po spróbowaniu makaronu jednogarnkowego, nigdy nie wrócisz. Ten kremowy, serowy przepis jest wszystko, co chciałeś i więcej.

Składniki:

(Robi 4 porcje)

  • 1 lb. bez kości, bez skóry piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ lb. makaronu penne
  • 1,5 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 filiżanka mleka
  • 3 oz kremowy ser
  • ⅓ filiżanki pesto bazylii
  • ¼ filiżanki starty parmezan
  • 3 filiżanki świeżego szpinaku
  • (Opcjonalnie) świeżo pęknięty pieprz, pokruszony czerwony pieprz

Wskazówki:

  1. Pokrój pierś z kurczaka na 1-calowe kawałki. Dodaj masło do głębokiej patelni i roztop na średnim ogniu. Dodaj kurczaka na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż kurczak będzie lekko zarumieniony na zewnątrz. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  2. Dodaj niegotowy makaron i bulion z kurczaka. Wymieszaj, aby rozpuścić wszystkie przyrumienione kawałki z dna patelni. Przykryj pokrywką, podkręć ogień do średnio-wysokiej temperatury i doprowadź bulion do wrzenia.
  3. Gdy bulion zacznie wrzeć, zamieszaj szybko makaron, przykryj ponownie i zmniejsz ogień do średniego poziomu. Pozwól makaronowi gotować się na średnim ogniu przez około 8 minut, lub do momentu, gdy makaron będzie miękki i większość bulionu zostanie wchłonięta. Mieszaj makaron krótko co dwie minuty, gdy się gotuje.
  4. Gdy makaron będzie już miękki i wchłonie większość bulionu, dodaj mleko, serek śmietankowy (pokrojony na kawałki) i pesto. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż serek kremowy całkowicie rozpuści się w sosie. Na koniec dodajemy starty parmezan i mieszamy do połączenia.
  5. Dodać świeży szpinak. Mieszaj, aż szpinak zwiędnie, a następnie zdejmij z ognia. Makaron posypać świeżym pieprzem i szczyptą czerwonego pieprzu. Podawaj i ciesz się!

Gotowy do wypróbowania tych jednogarnkowych dań? Daj nam znać w komentarzach, które z nich zrobisz jako pierwsze!