Życie jest czasem bardzo pracowite, a po długim dniu ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest wejście do kuchni i ugotowanie obiadu. Zamawianie jest łatwiejszą opcją, ale wtedy te rachunki za dostawę piętrzą się i mogą sprawić, że będziesz się krzywić, kiedy zobaczysz, ile wydałeś... ale jest proste rozwiązanie Twoich problemów z planowaniem posiłków - posiłki gotowe do zamrażarki.
Oto trzy z naszych ulubionych przepisów, które możesz ugotować przed czasem, włożyć do zamrażarki i po prostu odgrzać w te dni, kiedy po prostu nie czujesz tego.
Klopsiki z kurczaka po florentyńsku
Miej te klopsiki ze szpinakiem gotowe do użycia w swojej zamrażarce i po prostu ugotuj makaron lub podaj z ryżem, aby uzyskać szybki i pożywny posiłek, który nie zawiedzie.
Klopsiki Składniki:
- 2 jajka
- 10 uncji mrożonego, posiekanego szpinaku
- ½ szklanki bułki tartej
- ¼ filiżanki parmezanu
- 1 łyżka suszonej mielonej cebuli
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- ¼ łyżeczki soli
- ⅛ łyżka pieprzu
- 1 funt mielonego kurczaka
Składniki sosu:
- ½ funta pokrojonych świeżych grzybów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka (14-1/2 uncji) pomidorów pokrojonych w kostkę, nie odcedzone
- 1 puszka (8 uncji) sosu pomidorowego
- 2 łyżki mielonej świeżej pietruszki
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
Instrukcje:
- W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz mielonego kurczaka. Rozdrobnić kurczaka i dobrze wymieszać. Uformować kulki o średnicy 1-1/2 cala.
- Umieścić klopsiki na stojaku w płytkiej formie do pieczenia. Piec, bez przykrycia, w temperaturze 400°F przez 20-25 minut lub aż przestaną być różowe.
- Aby przygotować sos, na dużej nieprzywierającej patelni podsmaż grzyby w oleju, aż zmiękną. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; gotować, bez przykrycia, przez 8-10 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Dodać klopsiki i podgrzać.
- Instrukcja zamrażania: Umieść pojedyncze porcje schłodzonych klopsików w pojemnikach do zamrażania. Aby użyć, częściowo rozmrozić w lodówce przez noc. Mikrofalówka, przykryte, na wysokim poziomie w naczyniu mikrofalowym, aż do podgrzania przez, delikatnie mieszając i dodając trochę wody, jeśli to konieczne.
Muszle makaronowe nadziewane ricottą
Zamiast mrożonej lasagni, urozmaić ją tymi nadziewanymi muszlami makaronowymi, które sprawią, że każda kolacja w tygodniu będzie się czuła jak wykwintny posiłek.
Składniki:
- Sól koszerna
- 8 uncji makaronu jumbo w muszlach
- 30 uncji sera ricotta z pełnego mleka
- ½ szklanki sera Pecorino Romano
- 2 łyżki zmielonej świeżej pietruszki
- 12 listków świeżej bazylii, pokrojonej w paski
- 1 jajko
- Czarny pieprz
- 8 uncji parmezanu
- 2 słoiki sosu marinara
- 8 uncji startego sera mozzarella
Instrukcje:
- Doprowadzić do wrzenia duży garnek z osoloną wodą. Dodaj makaron i gotuj przez połowę czasu gotowania na opakowaniu. Upewnij się, że nie przegotować. Odcedź i przepłucz w chłodnej wodzie. Odłóż na bok.
- W misce wymieszaj ze sobą ricottę, Romano, pietruszkę, bazylię, jajko, trochę soli i pieprzu oraz połowę parmezanu. Wymieszaj do momentu połączenia.
- Aby złożyć, posmaruj dno naczynia do pieczenia sosem. Wypełnij każdą na wpół ugotowaną muszlę mieszanką serową i połóż twarzą do dołu na sosie. Powtarzaj z muszlami aż do wyczerpania mieszanki serowej. Wypełnij muszle pozostałym sosem. Posypać mozzarellą i dodatkowym parmezanem.
- Instrukcja zamrażania: Ostudzić niezapieczoną zapiekankę; przykryć i zamrozić. Aby użyć, częściowo rozmrozić w lodówce przez noc.
- Piec w 350 ° F, aż gorące i bąbelkowe (około 30 minut) i termometr włożony w środku odczytu 165 °F.
Zapiekanka z cukinii z pizzą
Oto zdrowsza i bardziej aromatyczna alternatywa dla pizzy, która ma świeżo zrobioną skórkę z cukinii. Zrób kilka z nich w dniu przygotowania posiłku, zamroź i odgrzej, gdy będziesz miał mało czasu.
Składniki:
- 4 filiżanki rozdrobnionej, nieobranej cukinii
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella, podzielone
- 1 filiżanka rozdrobnionego sera cheddar, podzielonego
- 1 funt mielonej wołowiny
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 1 puszka (15 uncji) włoskiego sosu pomidorowego
- 1 średnia zielona lub słodka czerwona papryka, posiekana
Wskazówki:
- Rozgrzej piekarnik do 400°F. Umieścić cukinię w durszlaku, posypać solą. Odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć wilgoć.
- Połącz cukinię z jajkami, parmezanem i połową sera mozzarella i cheddar. Wciśnij do natłuszczonego naczynia do pieczenia o wymiarach 13×9 cali lub 3 kw. Piec przez 20 minut.
- W międzyczasie, w dużym rondlu, gotuj wołowinę i cebulę na średnim ogniu, aż mięso przestanie być różowe, łamiąc je na kawałki; odcedź. Dodać sos pomidorowy; nałożyć łyżką na mieszankę cukinii. Posypać pozostałymi serami; dodać zielony pieprz. Piec aż do podgrzania, około 20 minut dłużej.
- Instrukcja zamrażania: Ostudzić upieczoną zapiekankę; przykryć i zamrozić. Aby użyć, częściowo rozmrozić w lodówce przez noc. Wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 350°F. Rozwiń zapiekankę; podgrzewaj na niższej półce w piekarniku, aż podgrzeje się przez i termometr włożony do środka wskaże 165°F.
Mamy nadzieję, że te przyjazne zamrażarce przepisy pomogą uczynić twoje życie nieco łatwiejszym. Czy masz przyjazny dla zamrażarki przepis? Podziel się nim w komentarzach poniżej!