Posiłki z zamrażarki, które ułatwią Ci życie

image

Życie jest czasem bardzo pracowite, a po długim dniu ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest wejście do kuchni i ugotowanie obiadu. Zamawianie jest łatwiejszą opcją, ale wtedy te rachunki za dostawę piętrzą się i mogą sprawić, że będziesz się krzywić, kiedy zobaczysz, ile wydałeś... ale jest proste rozwiązanie Twoich problemów z planowaniem posiłków - posiłki gotowe do zamrażarki.

Oto trzy z naszych ulubionych przepisów, które możesz ugotować przed czasem, włożyć do zamrażarki i po prostu odgrzać w te dni, kiedy po prostu nie czujesz tego.

Klopsiki z kurczaka po florentyńsku

Miej te klopsiki ze szpinakiem gotowe do użycia w swojej zamrażarce i po prostu ugotuj makaron lub podaj z ryżem, aby uzyskać szybki i pożywny posiłek, który nie zawiedzie.

Klopsiki Składniki:

  • 2 jajka
  • 10 uncji mrożonego, posiekanego szpinaku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ filiżanki parmezanu
  • 1 łyżka suszonej mielonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżka pieprzu
  • 1 funt mielonego kurczaka

Składniki sosu:

  • ½ funta pokrojonych świeżych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka (14-1/2 uncji) pomidorów pokrojonych w kostkę, nie odcedzone
  • 1 puszka (8 uncji) sosu pomidorowego
  • 2 łyżki mielonej świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Instrukcje:

  1. W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz mielonego kurczaka. Rozdrobnić kurczaka i dobrze wymieszać. Uformować kulki o średnicy 1-1/2 cala.
  2. Umieścić klopsiki na stojaku w płytkiej formie do pieczenia. Piec, bez przykrycia, w temperaturze 400°F przez 20-25 minut lub aż przestaną być różowe.
  3. Aby przygotować sos, na dużej nieprzywierającej patelni podsmaż grzyby w oleju, aż zmiękną. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; gotować, bez przykrycia, przez 8-10 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Dodać klopsiki i podgrzać.
  4. Instrukcja zamrażania: Umieść pojedyncze porcje schłodzonych klopsików w pojemnikach do zamrażania. Aby użyć, częściowo rozmrozić w lodówce przez noc. Mikrofalówka, przykryte, na wysokim poziomie w naczyniu mikrofalowym, aż do podgrzania przez, delikatnie mieszając i dodając trochę wody, jeśli to konieczne.

Muszle makaronowe nadziewane ricottą

Zamiast mrożonej lasagni, urozmaić ją tymi nadziewanymi muszlami makaronowymi, które sprawią, że każda kolacja w tygodniu będzie się czuła jak wykwintny posiłek.

Składniki:

  • Sól koszerna
  • 8 uncji makaronu jumbo w muszlach
  • 30 uncji sera ricotta z pełnego mleka
  • ½ szklanki sera Pecorino Romano
  • 2 łyżki zmielonej świeżej pietruszki
  • 12 listków świeżej bazylii, pokrojonej w paski
  • 1 jajko
  • Czarny pieprz
  • 8 uncji parmezanu
  • 2 słoiki sosu marinara
  • 8 uncji startego sera mozzarella

Instrukcje:

  1. Doprowadzić do wrzenia duży garnek z osoloną wodą. Dodaj makaron i gotuj przez połowę czasu gotowania na opakowaniu. Upewnij się, że nie przegotować. Odcedź i przepłucz w chłodnej wodzie. Odłóż na bok.
  2. W misce wymieszaj ze sobą ricottę, Romano, pietruszkę, bazylię, jajko, trochę soli i pieprzu oraz połowę parmezanu. Wymieszaj do momentu połączenia.
  3. Aby złożyć, posmaruj dno naczynia do pieczenia sosem. Wypełnij każdą na wpół ugotowaną muszlę mieszanką serową i połóż twarzą do dołu na sosie. Powtarzaj z muszlami aż do wyczerpania mieszanki serowej. Wypełnij muszle pozostałym sosem. Posypać mozzarellą i dodatkowym parmezanem.
  4. Instrukcja zamrażania: Ostudzić niezapieczoną zapiekankę; przykryć i zamrozić. Aby użyć, częściowo rozmrozić w lodówce przez noc.
  5. Piec w 350 ° F, aż gorące i bąbelkowe (około 30 minut) i termometr włożony w środku odczytu 165 °F.

Zapiekanka z cukinii z pizzą

Oto zdrowsza i bardziej aromatyczna alternatywa dla pizzy, która ma świeżo zrobioną skórkę z cukinii. Zrób kilka z nich w dniu przygotowania posiłku, zamroź i odgrzej, gdy będziesz miał mało czasu.

Składniki:

  • 4 filiżanki rozdrobnionej, nieobranej cukinii
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella, podzielone
  • 1 filiżanka rozdrobnionego sera cheddar, podzielonego
  • 1 funt mielonej wołowiny
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 puszka (15 uncji) włoskiego sosu pomidorowego
  • 1 średnia zielona lub słodka czerwona papryka, posiekana

Wskazówki:

  1. Rozgrzej piekarnik do 400°F. Umieścić cukinię w durszlaku, posypać solą. Odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć wilgoć.
  2. Połącz cukinię z jajkami, parmezanem i połową sera mozzarella i cheddar. Wciśnij do natłuszczonego naczynia do pieczenia o wymiarach 13×9 cali lub 3 kw. Piec przez 20 minut.
  3. W międzyczasie, w dużym rondlu, gotuj wołowinę i cebulę na średnim ogniu, aż mięso przestanie być różowe, łamiąc je na kawałki; odcedź. Dodać sos pomidorowy; nałożyć łyżką na mieszankę cukinii. Posypać pozostałymi serami; dodać zielony pieprz. Piec aż do podgrzania, około 20 minut dłużej.
  4. Instrukcja zamrażania: Ostudzić upieczoną zapiekankę; przykryć i zamrozić. Aby użyć, częściowo rozmrozić w lodówce przez noc. Wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 350°F. Rozwiń zapiekankę; podgrzewaj na niższej półce w piekarniku, aż podgrzeje się przez i termometr włożony do środka wskaże 165°F.

Mamy nadzieję, że te przyjazne zamrażarce przepisy pomogą uczynić twoje życie nieco łatwiejszym. Czy masz przyjazny dla zamrażarki przepis? Podziel się nim w komentarzach poniżej!