Ceny mięsa rosną - oto 4 alternatywy białkowe, które pomogą Ci zaoszczędzić

image

Wraz ze wzrostem cen żywności, wszyscy jesteśmy na straży, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy, gdzie możemy, nawet jeśli oznacza to zamianę niektórych z naszych zwykłych składników zszywek. Jeśli nadążasz za rosnącymi cenami artykułów spożywczych, być może zauważyłeś, że ceny mięsa, bekonu, kurczaka... a nawet jaj rosną bez żadnych oznak spadku w najbliższym czasie.

W czasach takich jak ten, dobrze jest mieszać rzeczy, aby zaoszczędzić trochę gotówki. Nie mówimy, że należy całkowicie wyciąć mięso z diety, ale być może skalować z powrotem w tych czasach, aby upewnić się, że masz więcej z budżetu spożywczego. Jednym z prostych sposobów, aby to zrobić jest włączenie kilku wegetariańskich posiłków do swojej tygodniowej rotacji. Oto cztery źródła białka, które zaspokoją twoje pragnienia, pozostawią cię w pełni sił, a co najważniejsze pomogą ci utrzymać budżet.

Tofu

Wszechstronny składnik na bazie soi, który można wykorzystać na tak wiele sposobów, aby odtworzyć swoje ulubione przepisy w alternatywę opartą na roślinach. Tofu jest świetną alternatywą dla jaj i mięsa. Można go użyć do zrobienia jajecznicy z tofu, omletów i nuggetsów z kurczaka. Istnieje przepis na wegańskie nuggetsy z kurczaka, które smakują lepiej niż prawdziwe. Jest to łatwa zamiana w większości przepisów, jak np. wyjęcie kurczaka w zupie na tofu pokrojone w kostkę. Możesz nawet użyć go do zrobienia deseru! Gotowanie z tofu to zupełnie nowy świat nieskończonych przepisów, w których każdy znajdzie coś dla siebie.

Fasola i ciecierzyca

Fasola...wszystkie rodzaje fasoli...czarna fasola, biała fasola, a nawet ciecierzyca są bardzo opłacalne i można je kupić luzem. Są łatwe w użyciu i gotują się bardzo szybko. Czarna fasola może być używana jako źródło białka w serdecznym warzywnym chili, jako substytut mięsa w taco i dla jednego z naszych ulubionych; burgerów z czarnej fasoli. Oto przepis na burgera z czarnej fasoli autorstwa The Spruce Eats, który sprawi, że będziesz pełny i zadowolony. Gdy dodasz do niego wszystkie swoje ulubione dodatki, będziesz się zastanawiać, dlaczego tak długo czekałeś, aby go wypróbować! Gotowanie z ciecierzycą to świetny sposób, aby spróbować nowych kuchni, takich jak bliskowschodni falafel czy pakistańska channa. Czy wiesz, że możesz nawet zamienić kurczaka na ciecierzycę w kurczaku maślanym, uzyskując pyszne wegetariańskie danie pełne smaku! Zaufaj nam, to jest niesamowicie dobre.

Soczewica

Istnieje tak wiele rodzajów soczewicy i równie wiele sposobów na ich przyrządzenie. To świetny składnik, który możesz dodać do swoich zup i sałatek, aby uzyskać dodatkowe wartości odżywcze, lub jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, sprawdź indyjskie Masoor Dal Tadka z The Curious Chickpea. Jeśli chodzi o proste zamiany, możesz nawet zamienić mieloną wołowinę w swojej lazanii na filiżankę gotowanej soczewicy, która dostarczy Ci jeszcze więcej białka niż samo mięso.

Grzyby

To veggie ma jedną z najwyższych ilości białka i świetną teksturę do smażenia. A jeśli jesteś fanem smażonego kurczaka, daj spróbować grzybów ostrygowych. Są one świetnym składnikiem zastępczym i mogą być wykonane w bezmięsnej wersji smażonego kurczaka, który nadal pakuje tę samą mięsną teksturę i smak. Oto łatwy przepis do wykonania przez Live Eat Learn, abyś mógł zacząć.

Istnieje tak wiele sposobów, aby dostać się w spożycie białka, podczas gdy oszczędzasz pieniądze od rosnących cen mięsa. Próbowanie nowych składników i przepisów pozwoli Ci nie tylko odkryć nowe ulubione potrawy, ale także spożywać więcej składników odżywczych w tym samym czasie. Szczęśliwego gotowania!