6 sposobów na przekształcenie resztek, aby uniknąć marnowania żywności

image

Resztki - mamy z nimi relację love-hate. Są świetnym sposobem na szybkie zasilenie naszego ciała w pracowity dzień. Z drugiej strony, resztki nie zawsze wyglądają apetycznie, a zwykłe odgrzanie ich w mikrofalówce nie zawsze spełnia swoją rolę. Zdarza się, że nie wystarcza nam jedzenia na pełny posiłek. Ta walka jest prawdziwa.

Ale to nie znaczy, że należy wyrzucać resztki! Marnowanie żywności to ogromny problem, jeśli chodzi o oszczędzanie pieniędzy i oszczędne życie. Według badań przeprowadzonych przez Departament Rolnictwa USA, całkowity roczny koszt marnowania żywności wynosi 1 866 dolarów na gospodarstwo domowe - około 155 dolarów miesięcznie. To mnóstwo pieniędzy, które można by przeznaczyć na... cóż... cokolwiek innego! Dlatego chcemy podzielić się sześcioma prostymi sposobami na przekształcenie najczęstszych resztek żywności w pyszne posiłki, które są łatwe dla portfela.

1. Jeśli masz resztki mięsa lub warzyw, zrób:

Breakfast Hash

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2-3 duże ziemniaki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Resztki gotowanego białka do wyboru (kurczak, wołowina, wieprzowina, ty wybierasz!)
  • Resztki gotowanych warzyw do wyboru
  • 2 duże garście szpinaku
  • Jajka sadzone

Wskazówki:

  1. Obierz i pokrój ziemniaki w ½-calową kostkę. Cebulę pokroić w ¼-calowe kawałki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż cebulę do momentu, aż stanie się półprzezroczysta, a następnie dodaj ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Odstawić na bok.
  2. Posiekaj resztki ugotowanego mięsa i podgrzej je na osobnej patelni, aż będzie chrupiące. Jeśli mięso jest suche, możesz dodać więcej oliwy z oliwek.
  3. Przełóż mięso na patelnię z ugotowanymi ziemniakami i dodaj resztki warzyw. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie, aż wszystko będzie gorące. Wyłącz ogień i dodaj świeży szpinak, mieszając aż szpinak zwiędnie.
  4. Podawaj i nałóż na wierzch jajko sadzone, jeśli chcesz. Smacznego!

2. Jeśli masz resztki ryżu, zrób:

Cheesy Rice Croquettes

Składniki:

  • 3 filiżanki ugotowanego ryżu
  • 1 filiżanka gotowanego, posiekanego bekonu
  • ½ szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 filiżanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • Olej roślinny do smażenia
  • Mała miska z wodą do zwilżenia rąk

Instrukcje:

  1. Do dużej miski dodać ugotowany ryż, ugotowany boczek, mozzarellę, parmezan, 1 szklankę bułki tartej i dwa jajka. Wymieszać do połączenia.
  2. Zanurz dłonie w wodzie, aby zapobiec przywieraniu, i zroluj masę rękami, aby uformować 2-calowe kulki.
  3. Napełnij miskę 1 filiżanką bułki tartej i umieść kulki ryżowe w misce, po jednym na raz, aby pokryć je bułką tartą.
  4. Smażyć kulki ryżowe w oleju roślinnym lub smażyć je we frytkownicy. Podawaj i ciesz się z ulubionym sosem marinara.

3. Jeśli masz resztki ryżu, kurczaka lub obu, zrób:

Chicken Fried Rice

Składniki:

  • ½ filiżanki - 1 filiżanka rozdrobnionego kurczaka.
  • Posiekany seler, marchew, cebula
  • Mielony czosnek
  • Sól i pieprz
  • 2 jajka
  • Około 1 filiżanki ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka nasion sezamu (opcjonalnie)
  • Posiekana zielona cebulka do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Na patelni lub w woku rozgrzej 3 łyżki oleju sezamowego. Dodać pokrojony seler, marchew, cebulę i czosnek. Posyp solą i pieprzem i podsmaż.
  2. Dodaj rozdrobnionego kurczaka i pozwól mu się podgrzać przez około 2 minuty. Przenieś kurczaka i warzywa na jedną stronę patelni, a z drugiej strony rozbij jajka i zrób jajecznicę.
  3. Dodaj ryż, 1 łyżkę oleju sezamowego, ocet ryżowy, sos sojowy, nasiona sezamu i smaż. Wyjąć i udekorować posiekaną zieloną cebulką.

4. Jeśli masz resztki kurczaka z rożna, zrób:

Chicken Salad Melt

Składniki:

  • Poszatkowany kurczak z rożna
  • Posiekane marchewki, seler i zielona cebula
  • Rodzynki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu
  • Sól i pieprz
  • Bajgiel, chleb lub croissant
  • Pokrojony ser
  • Pomidor
  • Sałata

Instrukcje:

  1. W misce wymieszać rozdrobnionego kurczaka, marchew, seler, zieloną cebulę, rodzynki, majonez, ocet, sól i pieprz.
  2. Umieścić na chleb wyboru i dodać plasterki sera. Tosty, w piekarniku tostowym, dodaj pomidora i sałatę. Top i cieszyć się!

5. Jeśli masz resztki pieczonych lub gotowanych ziemniaków, zrób:

Mashed Potato Pancakes

Składniki:

  • 1 ½ resztki pieczonych/gotowanych ziemniaków
  • ¾ szklanki gorącego mleka
  • ½ kostki masła
  • 1 filiżanka rozdrobnionego cheddara
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • Sól i pieprz
  • Posiekana zielona cebulka i kwaśna śmietana do dekoracji

Wskazówki:

  1. Podgrzej resztki ziemniaków w mikrofalówce i dodaj gorące mleko i masło. Rozgnieść wszystko razem widelcem lub tłuczkiem.
  2. Dodać mąkę, ser cheddar i jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku, i wymieszać widelcem, aż dobrze się połączy.
  3. Rozetrzyj odrobinę oleju w dłoniach i uformuj małe placki z serowej masy ziemniaczanej. Na patelni z odrobiną masła smaż placki z obu stron na złoty kolor i podawaj z kwaśną śmietaną i posiekaną zieloną cebulką.

6. Jeśli masz dużo warzyw, które mają się zepsuć, zrób:

Leftover Vegetable Jumble

Składniki:

  • Ziemniaki, papryka, cukinia, szpinak, w zasadzie każde wege, które masz w lodówce, które chcesz wykorzystać.
  • Cebula (posiekana)
  • Czosnek (zmielony)
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 kostka rosołowa/bouillon
  • Olej lub masło do gotowania
  • Sól, pieprz i suche przyprawy.
  • Tarty ser

Wskazówki:

  1. Jeśli używasz ziemniaków, pokrój je i ugotuj osobno, odłóż na bok po całkowitym ugotowaniu.
  2. Na dużej patelni z olejem lub masłem podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kostkę rosołową (plus odrobina wody w razie potrzeby) i rozpuścić.
  3. Pokrój warzywa na kawałki i dodaj je do patelni, z wyjątkiem warzyw liściastych, takich jak szpinak i jarmuż.
  4. Odcedź i opłucz soczewicę, a następnie dodaj ją do patelni. Dopraw wybranymi przyprawami.
  5. Wymieszaj i gotuj, aż warzywa będą al dente. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj zieleninę, jeśli jej używasz, i mieszaj, aż zwiędnie pod wpływem ciepła pozostałych warzyw.
  6. Wrzuć wszystkie ugotowane warzywa do naczynia do zapiekania i posyp tartym serem.
  7. Piecz w temperaturze 400°F, aż ser się rozpuści, około 15 minut.

Następnym razem, gdy masz resztki leżące wokół, a one nie wyglądają zbyt apetycznie, spójrz na te przepisy odnawiania, aby jak najlepiej wykorzystać każdy cent żywności, którą kupiłeś.