Wypieki z całego świata

image

Co jest najlepsze w podróżowaniu? Doświadczanie wyjątkowej kuchni każdego kraju! A teraz możesz zabrać swoje kubki smakowe na słodką przygodę bez wskakiwania do samolotu, ponieważ z okazji Światowego Dnia Pieczenia zebraliśmy przepisy na wypieki z... zgadłeś, z całego świata, które możesz wypróbować w domu! Z tymi wszystkimi nowymi kombinacjami smakowymi, jesteśmy pewni, że jeden z tych przepisów stanie się Twoim nowym ulubionym.

Ciasto Timir - Somalia

To ciasto daktylowe z domowym sosem karmelowym podawane jest na ciepło z gałką lodów waniliowych. Połączenie smaków jest niepodobne do niczego, co kiedykolwiek jadłeś. Ciasto Timir jest popularnym i lubianym deserem w Somalii i można je znaleźć serwowane w wielu somalijskich restauracjach.

Ciasto:

  • 2 filiżanki posiekanych i wyłuskanych daktyli
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 filiżanka brązowego cukru
  • 1 filiżanka niesolonego masła (zmiękczone)
  • 3 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 filiżanki uniwersalnej mąki
  • ¼ łyżki soli

Sos karmelowy:

  • ½ szklanki masła
  • 2 filiżanki ciemnego brązowego cukru
  • 2 filiżanki bitej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki soli

Instrukcje:

  1. Podgrzej mleko i daktyle w rondlu na średnim ogniu, aż zacznie się gotować (prawie zagotuje się). Zdjąć z ognia, wbić sodę oczyszczoną i odstawić do ostygnięcia.
  2. Po ostudzeniu, wymieszaj daktyle z mlekiem aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. W małej misce przesiej razem suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę i sól.
  4. W osobnej misce, kremuj masło i cukier przez 5-7 minut, upewniając się, że skrobałeś boki. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, upewniając się, że każde z nich jest dokładnie wymieszane przed dodaniem kolejnego, a następnie dodaj wanilię.
  5. Dodaj gładką i ostudzoną mieszankę daktyli i mleka do ciasta.
  6. Powoli dodawaj suche składniki, aż do ich połączenia.
  7. Wlej ciasto do 10-calowej okrągłej tortownicy (upewnij się, że jest przygotowana z papierem pergaminowym lub wysmarowana masłem). Piecz w temperaturze 350°F przez 35-40 minut.
  8. Przygotuj sos karmelowy, gotując masło i cukier na średnim ogniu, aż zacznie się pienić i dojdzie do wrzenia. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj, następnie wanilię i sól. Gotuj przez 5 minut lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos.
  9. Kiedy ciasto wyjdzie z piekarnika, zrób w nim dużo dziur, aby mogło wchłonąć sos i powoli polej je przygotowanym karmelem, aż będzie całe pokryte.
  10. Piecz ponownie w temperaturze 350°F przez 5 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.

Baklava - Bliski Wschód

Chrupiący, orzechowy i nasączony słodkim syropem deser to znany przysmak, który można znaleźć na całym Bliskim Wschodzie. Ten przepis to klasyk z mieszanką orzechów, nutą cynamonu i dużą ilością złocistego miodu.

Baklava i Nut Filling:

  • 6 oz łuskanych pistacji (grubo posiekanych)
  • 6 uncji orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 6 uncji orzechów laskowych (grubo posiekanych) (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki cukru
  • 1-2 łyżki mielonego cynamonu (zacznij od mniejszej ilości, jeśli nie jesteś pewien)
  • Szczypta goździków
  • 16-oz opakowanie ciasta phyllo (rozmrożone)
  • 1 ½ do 2 lasek niesolonego masła (do 16 łyżek) (roztopione)

Syrop miodowy:

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 filiżanka zimnej wody
  • 1 filiżanka miodu
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 5 całych goździków
  • Sok z 1 cytryny

Instrukcje:

  1. Aby zrobić syrop miodowy, umieść cukier i wodę w rondlu i podgrzewaj na kuchence, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj miód, ekstrakt pomarańczowy, jeśli używasz, i całe goździki, mieszaj, aby wymieszać. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut. Zdejmij syrop z ognia i ostudź do letniej temperatury. Dodać sok z cytryny. Usuń całe goździki.
  2. Aby przygotować mieszankę orzechów w misce robota kuchennego wyposażonego w ostrze, dodaj pistacje, orzechy włoskie i laskowe. Pulsacyjnie kilka razy, aby posiekać. Przełóż do dużej miski i dodaj cukier, cynamon i zmielone goździki. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
  3. Przygotuj ciasto phyllo, rozwijając rozmrożone ciasto phyllo i umieść arkusze między dwoma czystymi ręcznikami kuchennymi. Pomoże to uchronić phyllo przed pękaniem podczas pracy.
  4. Złóż Baklavę przygotowując formę do pieczenia o wymiarach 9 "x 13 "x 2". Posmaruj wnętrze formy do pieczenia odrobiną roztopionego masła. Aby złożyć baklavę, weź jeden arkusz phyllo i umieść go w naczyniu (dla tego rozmiaru naczynia, możesz złożyć arkusz phyllo na pół, aby idealnie pasował. Możesz też trochę przyciąć go za pomocą nożyc kuchennych). Posmaruj wierzch arkusza phyllo roztopionym masłem.
  5. Powtórz ten proces jeszcze kilka razy, aż zużyjesz około ⅓ ciasta phyllo, a każda warstwa zostanie posmarowana roztopionym masłem. Teraz rozprowadź około ½ mieszanki orzechów równomiernie na górnej warstwie phyllo. Kontynuuj składanie baklavy, jeden arkusz ciasta phyllo na raz, używając kolejnej ⅓ phyllo. Ponownie, posmaruj każdą warstwę odrobiną roztopionego masła. Rozprowadź pozostałe ½ mieszanki orzechów równomiernie na górnej warstwie phyllo. Dokończ pozostałe ⅓ ciasta phyllo w ten sam sposób, układając po jednym złożonym arkuszu na raz i smarując każdą warstwę roztopionym masłem. Posmaruj masłem sam wierzchni arkusz phyllo.
  6. Użyj ostrego noża i pokrój ciasto na 24 kawałki w kształcie rombów (możesz uzyskać do 36 mniejszych kawałków). Piecz w temperaturze 350°F przez 35-45 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  7. Zaraz po wyjęciu baklavy z piekarnika, polej gorącą baklavę schłodzonym syropem. Pozwól, aby baklawa postała przez kilka godzin przed podaniem lub przez co najmniej 1 godzinę. Przekrój wcześniej zaznaczone kawałki. Podawaj z dekoracją z posiekanych pistacji, jeśli lubisz.

Quesillo - Wenezuela

Ten słodki, miękki flan z polewą karmelową jest podstawą podczas uroczystości rodzinnych, urodzin i świąt. Po dużym posiłku zawsze podawane jest quesillo. Quesillo można przygotować w piekarniku, w szybkowarze lub po prostu na kuchence. Ten przepis na quesillo jest robiony na kuchence z prostą kąpielą wodną.

Narzędzia:

  • Okrągła metalowa tortownica o średnicy 4-5 cali
  • Puszkowanie lub stojak do gotowania na parze, aby utrzymać patelnię podniesioną podczas kąpieli wodnej
  • Garnek, który jest wystarczająco duży, aby zmieścić stojak i ciasto pan
  • Folia aluminiowa
  • Blender lub mikser ręczny
  • Duży talerz do serwowania

Składniki:

  • ½ szklanki cukru granulowanego
  • 1 łyżka wody
  • 1 puszka (300 mL) słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 mL (1 ⅓ filiżanki) mleka pełnego
  • 5 jaj
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

Wskazówki:

  1. Zrób polewę karmelową. Bezpośrednio w swojej metalowej tortownicy, dodaj cukier granulowany na średnim ogniu na kuchence. Gdy cukier zacznie się topić, dodaj 1 łyżkę wody i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska brązowy kolor. Następnie zdejmij z kuchenki i zawiruj patelnię, aby całkowicie pokryć dno karmelem. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. W blenderze lub w misce z elektrycznym mikserem ręcznym, wymieszaj mleko skondensowane, mleko pełne, jajka, ekstrakt waniliowy i rum (opcjonalnie). Dodaj mieszankę do tortownicy z karmelem. Przykryj wierzch folią aluminiową.
  3. Przygotuj kąpiel wodną. Do dużego garnka dodaj wodę, tak aby była wypełniona do połowy i doprowadź ją do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do średniego i ustaw stojak do gotowania na parze lub stojak do konserw, a następnie dodaj pokryte aluminium ciasto z mieszanką quesillo w środku.
  4. Niech to gotować w kąpieli wodnej na średnim ogniu na piecu przez około 1 godzinę. Sprawdzaj poziom wody okresowo, dodając więcej gorącej wody do garnka w razie potrzeby, gdy poziom wody spadnie poniżej 2 cali. Wskazówka: możesz przykryć garnek ściereczką kuchenną, aby pomóc zmniejszyć utratę wody.
  5. Wyjmij tortownicę z garnka i pozwól jej całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie odstaw na noc do lodówki.
  6. Kiedy będzie zimny i gotowy do spożycia, zdejmij folię aluminiową i przesuń nóż stołowy wokół krawędzi, aby poluzować quesillo z patelni. Połóż duży talerz na tortownicy i odwróć tortownicę na talerzu, lekko ją dotykając, aby usunąć quesillo z tortownicy na talerz. Pokrój na plasterki, podawaj i ciesz się!

Madeleines - Francja

Te delikatne, poduszkowe i pyszne francuskie ciastka maślane są tak bardzo słodkie i lekkie. W środku są miękkie, a na zewnątrz mają lekką chrupkość. Te mini ciastka Preppy Kitchen są wyjątkowe ze względu na swój wygląd i wymagają szczególnego rodzaju patelni w kształcie przegródki do pieczenia, aby uzyskać renomowane linie i kształt.

Składniki:

  • 7 łyżek niesolonego masła
  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • ¾ szklanki uniwersalnej mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Narzędzia:

  • Mikser ręczny lub stojący
  • Tortownica Madeleine

Instrukcje:

  1. Roztop masło w mikrofalówce lub w małym garnku na średnim ogniu. Brązowienie masła doda piękną głębię smaku do ciast, ale jest oczywiście opcjonalne. Po roztopieniu lub zrumienieniu przelej masło do miski i pozwól mu ostygnąć.
  2. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do miski, a następnie ubij razem i odłóż na bok.
  3. Dodaj jajka i cukier do miski miksera wyposażonego w przystawkę do ubijania lub dużą miskę, jeśli używasz elektrycznego miksera ręcznego. Ubijaj na wysokim poziomie, aż mieszanka będzie miała jasnożółty kolor i gęstą, jedwabistą konsystencję, około 8-9 minut. Zobaczysz, że ubijaczka zostawia ślady, kiedy będzie gotowa. Wmieszaj wanilię i skórkę z cytryny pod koniec.
  4. Złóż suche składniki do masy jajecznej i mieszaj aż do połączenia. Możesz przesiać mieszankę mąki do jajek podczas składania, aby uniknąć grudek lub nadmiernego mieszania delikatnego ciasta.
  5. Dosyp masło do ciasta i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia.
  6. Przykryj i schłodź ciasto, a także wysmarowane masłem foremki przez 1 godzinę, a następnie nabierz jedną łyżkę ciasta do każdego otworu w kształcie przegródki. Piec w temperaturze 350°F przez 8-10 minut.
  7. Podawaj z lekkim posypaniem cukrem pudrem.

Biscotti - Włochy

Te włoskie ciasteczka różnią się od tych, do których jesteś przyzwyczajony. Piecze się je dwukrotnie, aby uzyskać chrupkość i można dodać różne dodatki, aby za każdym razem uzyskać nowy smak. Biscotti łączy się z kawą i herbatą, ponieważ doskonale nadają się do zanurzenia i rozpływają się w ustach, gdy tylko nasiąkną napojem. Ten przepis autorstwa Delish to klasyk z ekstraktem migdałowym, cynamonem i słodkimi wiórkami czekoladowymi.

Składniki:

  • 1 filiżanka migdałów
  • 2 ½ szklanki uniwersalnej mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli koszernej
  • 4 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z migdałów
  • 1 filiżanka wiórków czekoladowych (roztopionych)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F. Rozłóż migdały na małym arkuszu do pieczenia i piecz, aż będą tosty, 15 minut. Ostudzić, a następnie grubo posiekać.
  2. Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym i posmaruj sprayem do pieczenia. W dużej misce, ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
  3. W średniej misce ubij jajka, cukry i ekstrakt migdałowy, aż będą gładkie. Wlej masę jajeczną do suchych składników i mieszaj, aż do połączenia. Dodaj migdały.
  4. Podziel ciasto na pół i umieść na przygotowanych patelniach. Uformuj każdą połówkę w długi, płaski kształt. Piec do uzyskania złotego koloru, 15 minut. Pokrój każdą kłodę na ukos na kawałki o grubości ½ cala i umieść z powrotem na blachach, przeciętą stroną do góry. Piecz jeszcze 10 minut, a następnie odwróć każde biscotti. Piecz przez kolejne 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Rozprowadź roztopioną czekoladę na talerzu i zanurzaj w niej spody ciasteczek. Umieść na stojaku do chłodzenia, czekoladową stroną do góry i pozostaw do stwardnienia.

Mamy nadzieję, że te międzynarodowe przepisy otworzą Wasze horyzonty i poszerzą Wasze podniebienia o zupełnie nowy świat smaków. Szczęśliwego pieczenia!