Co jest najlepsze w podróżowaniu? Doświadczanie wyjątkowej kuchni każdego kraju! A teraz możesz zabrać swoje kubki smakowe na słodką przygodę bez wskakiwania do samolotu, ponieważ z okazji Światowego Dnia Pieczenia zebraliśmy przepisy na wypieki z... zgadłeś, z całego świata, które możesz wypróbować w domu! Z tymi wszystkimi nowymi kombinacjami smakowymi, jesteśmy pewni, że jeden z tych przepisów stanie się Twoim nowym ulubionym.
Ciasto Timir - Somalia
To ciasto daktylowe z domowym sosem karmelowym podawane jest na ciepło z gałką lodów waniliowych. Połączenie smaków jest niepodobne do niczego, co kiedykolwiek jadłeś. Ciasto Timir jest popularnym i lubianym deserem w Somalii i można je znaleźć serwowane w wielu somalijskich restauracjach.
Ciasto:
- 2 filiżanki posiekanych i wyłuskanych daktyli
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 filiżanka brązowego cukru
- 1 filiżanka niesolonego masła (zmiękczone)
- 3 jajka (temperatura pokojowa)
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 filiżanki uniwersalnej mąki
- ¼ łyżki soli
Sos karmelowy:
- ½ szklanki masła
- 2 filiżanki ciemnego brązowego cukru
- 2 filiżanki bitej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki soli
Instrukcje:
- Podgrzej mleko i daktyle w rondlu na średnim ogniu, aż zacznie się gotować (prawie zagotuje się). Zdjąć z ognia, wbić sodę oczyszczoną i odstawić do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu, wymieszaj daktyle z mlekiem aż do uzyskania gładkiej masy.
- W małej misce przesiej razem suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę i sól.
- W osobnej misce, kremuj masło i cukier przez 5-7 minut, upewniając się, że skrobałeś boki. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, upewniając się, że każde z nich jest dokładnie wymieszane przed dodaniem kolejnego, a następnie dodaj wanilię.
- Dodaj gładką i ostudzoną mieszankę daktyli i mleka do ciasta.
- Powoli dodawaj suche składniki, aż do ich połączenia.
- Wlej ciasto do 10-calowej okrągłej tortownicy (upewnij się, że jest przygotowana z papierem pergaminowym lub wysmarowana masłem). Piecz w temperaturze 350°F przez 35-40 minut.
- Przygotuj sos karmelowy, gotując masło i cukier na średnim ogniu, aż zacznie się pienić i dojdzie do wrzenia. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj, następnie wanilię i sól. Gotuj przez 5 minut lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos.
- Kiedy ciasto wyjdzie z piekarnika, zrób w nim dużo dziur, aby mogło wchłonąć sos i powoli polej je przygotowanym karmelem, aż będzie całe pokryte.
- Piecz ponownie w temperaturze 350°F przez 5 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Baklava - Bliski Wschód
Chrupiący, orzechowy i nasączony słodkim syropem deser to znany przysmak, który można znaleźć na całym Bliskim Wschodzie. Ten przepis to klasyk z mieszanką orzechów, nutą cynamonu i dużą ilością złocistego miodu.
Baklava i Nut Filling:
- 6 oz łuskanych pistacji (grubo posiekanych)
- 6 uncji orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 6 uncji orzechów laskowych (grubo posiekanych) (opcjonalnie)
- ¼ szklanki cukru
- 1-2 łyżki mielonego cynamonu (zacznij od mniejszej ilości, jeśli nie jesteś pewien)
- Szczypta goździków
- 16-oz opakowanie ciasta phyllo (rozmrożone)
- 1 ½ do 2 lasek niesolonego masła (do 16 łyżek) (roztopione)
Syrop miodowy:
- ¾ szklanki cukru
- 1 filiżanka zimnej wody
- 1 filiżanka miodu
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
- 5 całych goździków
- Sok z 1 cytryny
Instrukcje:
- Aby zrobić syrop miodowy, umieść cukier i wodę w rondlu i podgrzewaj na kuchence, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj miód, ekstrakt pomarańczowy, jeśli używasz, i całe goździki, mieszaj, aby wymieszać. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut. Zdejmij syrop z ognia i ostudź do letniej temperatury. Dodać sok z cytryny. Usuń całe goździki.
- Aby przygotować mieszankę orzechów w misce robota kuchennego wyposażonego w ostrze, dodaj pistacje, orzechy włoskie i laskowe. Pulsacyjnie kilka razy, aby posiekać. Przełóż do dużej miski i dodaj cukier, cynamon i zmielone goździki. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
- Przygotuj ciasto phyllo, rozwijając rozmrożone ciasto phyllo i umieść arkusze między dwoma czystymi ręcznikami kuchennymi. Pomoże to uchronić phyllo przed pękaniem podczas pracy.
- Złóż Baklavę przygotowując formę do pieczenia o wymiarach 9 "x 13 "x 2". Posmaruj wnętrze formy do pieczenia odrobiną roztopionego masła. Aby złożyć baklavę, weź jeden arkusz phyllo i umieść go w naczyniu (dla tego rozmiaru naczynia, możesz złożyć arkusz phyllo na pół, aby idealnie pasował. Możesz też trochę przyciąć go za pomocą nożyc kuchennych). Posmaruj wierzch arkusza phyllo roztopionym masłem.
- Powtórz ten proces jeszcze kilka razy, aż zużyjesz około ⅓ ciasta phyllo, a każda warstwa zostanie posmarowana roztopionym masłem. Teraz rozprowadź około ½ mieszanki orzechów równomiernie na górnej warstwie phyllo. Kontynuuj składanie baklavy, jeden arkusz ciasta phyllo na raz, używając kolejnej ⅓ phyllo. Ponownie, posmaruj każdą warstwę odrobiną roztopionego masła. Rozprowadź pozostałe ½ mieszanki orzechów równomiernie na górnej warstwie phyllo. Dokończ pozostałe ⅓ ciasta phyllo w ten sam sposób, układając po jednym złożonym arkuszu na raz i smarując każdą warstwę roztopionym masłem. Posmaruj masłem sam wierzchni arkusz phyllo.
- Użyj ostrego noża i pokrój ciasto na 24 kawałki w kształcie rombów (możesz uzyskać do 36 mniejszych kawałków). Piecz w temperaturze 350°F przez 35-45 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
- Zaraz po wyjęciu baklavy z piekarnika, polej gorącą baklavę schłodzonym syropem. Pozwól, aby baklawa postała przez kilka godzin przed podaniem lub przez co najmniej 1 godzinę. Przekrój wcześniej zaznaczone kawałki. Podawaj z dekoracją z posiekanych pistacji, jeśli lubisz.
Quesillo - Wenezuela
Ten słodki, miękki flan z polewą karmelową jest podstawą podczas uroczystości rodzinnych, urodzin i świąt. Po dużym posiłku zawsze podawane jest quesillo. Quesillo można przygotować w piekarniku, w szybkowarze lub po prostu na kuchence. Ten przepis na quesillo jest robiony na kuchence z prostą kąpielą wodną.
Narzędzia:
- Okrągła metalowa tortownica o średnicy 4-5 cali
- Puszkowanie lub stojak do gotowania na parze, aby utrzymać patelnię podniesioną podczas kąpieli wodnej
- Garnek, który jest wystarczająco duży, aby zmieścić stojak i ciasto pan
- Folia aluminiowa
- Blender lub mikser ręczny
- Duży talerz do serwowania
Składniki:
- ½ szklanki cukru granulowanego
- 1 łyżka wody
- 1 puszka (300 mL) słodzonego mleka skondensowanego
- 300 mL (1 ⅓ filiżanki) mleka pełnego
- 5 jaj
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Wskazówki:
- Zrób polewę karmelową. Bezpośrednio w swojej metalowej tortownicy, dodaj cukier granulowany na średnim ogniu na kuchence. Gdy cukier zacznie się topić, dodaj 1 łyżkę wody i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyska brązowy kolor. Następnie zdejmij z kuchenki i zawiruj patelnię, aby całkowicie pokryć dno karmelem. Pozostaw do ostygnięcia.
- W blenderze lub w misce z elektrycznym mikserem ręcznym, wymieszaj mleko skondensowane, mleko pełne, jajka, ekstrakt waniliowy i rum (opcjonalnie). Dodaj mieszankę do tortownicy z karmelem. Przykryj wierzch folią aluminiową.
- Przygotuj kąpiel wodną. Do dużego garnka dodaj wodę, tak aby była wypełniona do połowy i doprowadź ją do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do średniego i ustaw stojak do gotowania na parze lub stojak do konserw, a następnie dodaj pokryte aluminium ciasto z mieszanką quesillo w środku.
- Niech to gotować w kąpieli wodnej na średnim ogniu na piecu przez około 1 godzinę. Sprawdzaj poziom wody okresowo, dodając więcej gorącej wody do garnka w razie potrzeby, gdy poziom wody spadnie poniżej 2 cali. Wskazówka: możesz przykryć garnek ściereczką kuchenną, aby pomóc zmniejszyć utratę wody.
- Wyjmij tortownicę z garnka i pozwól jej całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie odstaw na noc do lodówki.
- Kiedy będzie zimny i gotowy do spożycia, zdejmij folię aluminiową i przesuń nóż stołowy wokół krawędzi, aby poluzować quesillo z patelni. Połóż duży talerz na tortownicy i odwróć tortownicę na talerzu, lekko ją dotykając, aby usunąć quesillo z tortownicy na talerz. Pokrój na plasterki, podawaj i ciesz się!
Madeleines - Francja
Te delikatne, poduszkowe i pyszne francuskie ciastka maślane są tak bardzo słodkie i lekkie. W środku są miękkie, a na zewnątrz mają lekką chrupkość. Te mini ciastka Preppy Kitchen są wyjątkowe ze względu na swój wygląd i wymagają szczególnego rodzaju patelni w kształcie przegródki do pieczenia, aby uzyskać renomowane linie i kształt.
Składniki:
- 7 łyżek niesolonego masła
- 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
- ½ szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
- ¾ szklanki uniwersalnej mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Narzędzia:
- Mikser ręczny lub stojący
- Tortownica Madeleine
Instrukcje:
- Roztop masło w mikrofalówce lub w małym garnku na średnim ogniu. Brązowienie masła doda piękną głębię smaku do ciast, ale jest oczywiście opcjonalne. Po roztopieniu lub zrumienieniu przelej masło do miski i pozwól mu ostygnąć.
- Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do miski, a następnie ubij razem i odłóż na bok.
- Dodaj jajka i cukier do miski miksera wyposażonego w przystawkę do ubijania lub dużą miskę, jeśli używasz elektrycznego miksera ręcznego. Ubijaj na wysokim poziomie, aż mieszanka będzie miała jasnożółty kolor i gęstą, jedwabistą konsystencję, około 8-9 minut. Zobaczysz, że ubijaczka zostawia ślady, kiedy będzie gotowa. Wmieszaj wanilię i skórkę z cytryny pod koniec.
- Złóż suche składniki do masy jajecznej i mieszaj aż do połączenia. Możesz przesiać mieszankę mąki do jajek podczas składania, aby uniknąć grudek lub nadmiernego mieszania delikatnego ciasta.
- Dosyp masło do ciasta i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia.
- Przykryj i schłodź ciasto, a także wysmarowane masłem foremki przez 1 godzinę, a następnie nabierz jedną łyżkę ciasta do każdego otworu w kształcie przegródki. Piec w temperaturze 350°F przez 8-10 minut.
- Podawaj z lekkim posypaniem cukrem pudrem.
Biscotti - Włochy
Te włoskie ciasteczka różnią się od tych, do których jesteś przyzwyczajony. Piecze się je dwukrotnie, aby uzyskać chrupkość i można dodać różne dodatki, aby za każdym razem uzyskać nowy smak. Biscotti łączy się z kawą i herbatą, ponieważ doskonale nadają się do zanurzenia i rozpływają się w ustach, gdy tylko nasiąkną napojem. Ten przepis autorstwa Delish to klasyk z ekstraktem migdałowym, cynamonem i słodkimi wiórkami czekoladowymi.
Składniki:
- 1 filiżanka migdałów
- 2 ½ szklanki uniwersalnej mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli koszernej
- 4 duże jajka
- ¾ szklanki cukru kryształu
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka ekstraktu z migdałów
- 1 filiżanka wiórków czekoladowych (roztopionych)
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 350°F. Rozłóż migdały na małym arkuszu do pieczenia i piecz, aż będą tosty, 15 minut. Ostudzić, a następnie grubo posiekać.
- Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym i posmaruj sprayem do pieczenia. W dużej misce, ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
- W średniej misce ubij jajka, cukry i ekstrakt migdałowy, aż będą gładkie. Wlej masę jajeczną do suchych składników i mieszaj, aż do połączenia. Dodaj migdały.
- Podziel ciasto na pół i umieść na przygotowanych patelniach. Uformuj każdą połówkę w długi, płaski kształt. Piec do uzyskania złotego koloru, 15 minut. Pokrój każdą kłodę na ukos na kawałki o grubości ½ cala i umieść z powrotem na blachach, przeciętą stroną do góry. Piecz jeszcze 10 minut, a następnie odwróć każde biscotti. Piecz przez kolejne 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Rozprowadź roztopioną czekoladę na talerzu i zanurzaj w niej spody ciasteczek. Umieść na stojaku do chłodzenia, czekoladową stroną do góry i pozostaw do stwardnienia.
Mamy nadzieję, że te międzynarodowe przepisy otworzą Wasze horyzonty i poszerzą Wasze podniebienia o zupełnie nowy świat smaków. Szczęśliwego pieczenia!