Grillowana marynata do krewetek

image

Zawsze warto mieć pod ręką mrożone krewetki. To podstawa w zamrażarce, która jest zdrowa, niedroga i pełna białka. Są na tyle uniwersalne, że można je usmażyć na patelni lub umieścić na grillu. Po ugotowaniu, możesz dodać je do swojej ulubionej sałatki, ryżu, makaronu, szaszłyków lub moich ulubionych, tacos z krewetkami.

Oto mój przepis na marynatę do grillowanych krewetek. Jest idealna, gdy chcesz dodać odrobinę smaku do swoich krewetek. Polecam korzystanie z aplikacji Flipp, aby znaleźć najlepsze oferty na mrożone krewetki, dzięki czemu można zapakować je do zamrażarki i szybko rozmrozić, gdy będą potrzebne.

Składniki:

  • 0,45 kg krewetek jumbo obranych i pozbawionych skóry
  • Sól i pieprz
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku mielony
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu worcestershire

Instrukcje:

  1. Rozmrożone krewetki posól i popieprz.
  2. W średniej wielkości misce połącz oliwę z oliwek, ocet winny, czosnek, przyprawę włoską, sok z cytryny, sos sojowy, musztardę dijon i sos worcestershire.
  3. Dodaj krewetki i pozwól im się marynować przez co najmniej godzinę lub przez noc.
  4. Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury.
  5. Nawiń krewetki na szpadki. Położyć na grillu.
  6. Grillować z każdej strony przez około dwie minuty lub do momentu, gdy przestaną być różowe.

Krewetki możesz kupić na promocji w wielu popularnych sieciach handlowych np. z aplikacją Lidl Plus. Aplikacja ta. pozwala oszczędzić na codziennych zakupach. Sprawdź jakie promocje z aplikacją Lidla obowiązują teraz i czy znajdziesz wśród nich krewetki.