Gotowanie na kempingu: Wszystko, co powinieneś wiedzieć i kreatywne pomysły na posiłki

image

Wyjazd na kemping nie oznacza, że musisz ograniczać się do batonów proteinowych i żywności w puszkach. Po długim dniu spędzonym na wędrówkach, spływach kajakowych i odkrywaniu wspaniałych miejsc na zewnątrz, ostatnią rzeczą, której pragniesz, jest pójście spać głodnym. Uzupełnij paliwo świeżo ugotowanymi posiłkami na grillu lub przy ognisku, aby uzyskać pełne doświadczenie kempingowe. Możesz przygotować niedrogie posiłki, które są pyszne i pożywne, i które sprawią, że twoi współobozowicze będą chcieli więcej.

Od przyniesienia odpowiednich zapasów, do przygotowania i przechowywania żywności, oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby gotować pyszne posiłki podczas kempingu.

1. Wiedz, dokąd zmierzasz

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby uniknąć kupowania i przynoszenia zbędnych przedmiotów, jest sprawdzenie, co jest dostępne na kempingu. Jeśli zatrzymujesz się na kempingu, dowiedz się, jakie udogodnienia są dostępne z wyprzedzeniem, aby nie wydawać pieniędzy na dostawy, które mogą być już zawarte, takie jak wbudowane grille.

2. Przynieś odpowiednie zapasy

Upewnij się, że masz wszystkie zapasy potrzebne do gotowania podczas podróży. Oto lista przedmiotów, które powinieneś rozważyć.

  • Cooler (RTIC i YETI to świetne marki)
  • Okłady z lodu i lód
  • Żeliwna patelnia/ patelnia do smażenia
  • Garnek do gotowania
  • Talerze, naczynia i kubki
  • Folia aluminiowa
  • Otwieracz do puszek
  • Nóż
  • Woda do gotowania i picia
  • Kuchenka kempingowa i paliwo (węgiel drzewny, zbiornik na propan)
  • Grill (jeśli nie jest dostępny na miejscu) i paliwo
  • Stojak na grilla do umieszczenia nad ogniskiem
  • Zapałki i podpałki
  • Worki na śmieci

Aby uzyskać listę kontrolną więcej przedmiotów, które będą potrzebne podczas kempingu w ogóle, sprawdź nasz post: Our Camping Essentials Checklist for Your Next Getaway.

3. Chłodzenie i bezpieczne przechowywanie żywności

Aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, zalecamy zabranie dwóch lodówek: jednej na mięso, a drugiej na napoje, nabiał i przyprawy. Dla bezpieczeństwa żywności, chłodziarka powinna utrzymywać temperaturę 4 °C (40 °F) lub niższą. Trzymaj małe termometry wewnątrz chłodziarki aby upewnić się, że żywność jest przechowywana w bezpiecznej temperaturze.

Przed wyjazdem na kemping schładzaj lodówkę przez noc, aby maksymalnie wydłużyć czas przechowywania żywności. Kiedy jesteś gotowy do spakowania, umieść warstwę lodu, jedzenie i przykryj je kolejnym lodem.

Zamiast lodu możesz również zdecydować się na pakiety lodowe, a nawet stworzyć własne pakiety (i zaoszczędzić pieniądze, gdy jesteś na tym), zamrażając butelki z wodą.

*Wskazówka: Zamrażaj mięso z wyprzedzeniem, aby zapewnić sobie dłuższe przechowywanie w lodówce.

Aby uniknąć otwierania lodówki przez dłuższy czas i przedłużyć świeżość jedzenia, pakuj je w kolejności, w jakiej planujesz je spożywać. Umieść rzeczy, które będziesz używał pod koniec podróży na dole chłodziarki, a żywność, którą będziesz używał wcześniej na górze.

Bardzo ważne jest bezpieczne przechowywanie żywności podczas biwakowania. Kiedy opuszczasz kemping lub kiedy nie jesz, przechowuj jedzenie w samochodzie lub w pudełku na niedźwiedzie, jeśli jest dostępne.

4. Przygotuj swoje jedzenie

Aktywność na świeżym powietrzu sprawi, że będziesz GŁODNY, więc zamiast spędzać godzinę siekania i przygotowywania podczas podróży, robienie ciężkiego podnoszenia z wyprzedzeniem sprawi, że twoja załoga nie będzie głodna.

Najpierw zaplanuj wszystkie posiłki, które chcesz przygotować. Następnie wstępnie pokrój wszystkie warzywa i zamarynuj mięso. Umieść wszystko w porcjowanych torbach lub pojemnikach ziplock i przechowuj w swojej lodówce.

Wszystko co musisz zrobić po długim dniu zajęć to rozpalić grilla (lub ognisko) i cieszyć się!

5. Wypróbuj te kreatywne pomysły na posiłki

Oto kilka przepisów, które uwielbiamy.

Breakfast Hash

Świetny na śniadanie lub na każdą porę dnia! Podsmaż ugotowane ziemniaki, warzywa, wybrane mięso i ulubione przyprawy na patelni. Następnie nałóż na wierzch jajka sadzone.

Gotowe Fajitas z kurczaka

Wstępnie pokroić, zamarynować, zamrozić i gotować na grillu, gdy będziesz gotowy do jedzenia.

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem Alfredo

Sprawdź część 1 i część 2, aby poznać pełny przepis eksperta od kempingu.

Obiad w folii

Zawiń pokrojone warzywa i pokrojone w kostkę krewetki, kiełbasę (lub jedno i drugie!) w foliowe opakowania, które będą gotowane nad ogniskiem lub na grillu.

Pizza na kempingu

Możesz cieszyć się pizzą nawet w plenerze! Zabierz ze sobą ugotowane wcześniej ciasto do pizzy, sos i ulubione dodatki.

Gotowy, aby przenieść swoje posiłki na kempingu na wyższy poziom?