Czym są probiotyki?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy - w większości przypadków bakterie - podobne do pożytecznych mikroorganizmów występujących w jelitach człowieka. Czasami określane jako "dobre bakterie" lub "przyjazne bakterie", probiotyki są dostępne dla konsumentów poprzez suplementy diety i żywność.
Zastosowanie w celach zdrowotnych
Ludzie interesują się probiotykami w celach zdrowotnych z różnych powodów. Świat ma nadmiar mikroorganizmów, w tym bakterii, podobnie jak ciała ludzi - nie tylko w jelitach, ale także na skórze i w innych otworach. Dobre bakterie są niezbędne do odpowiedniego progresu układu odpornościowego, ochrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a także do prawidłowego trawienia i wchłaniania pokarmów i substancji odżywczych.
Równoważenie tych bakterii może pójść w złym kierunku na dwa główne sposoby:
1. Przyjmowanie antybiotyków zabija nieprzyjazne, jak i przyjazne bakterie.
2. Nieprzyjazne mikroorganizmy, takie jak bakterie chorobotwórcze, grzyby, drożdże i pasożyty mogą zakłócić równowagę.
Naukowcy badają, czy probiotyki mogłyby być zdolne do powstrzymania nieprzyjaznych czynników w pierwszej kolejności lub przynajmniej stłumić ich postęp i aktywność w takich stanach, jak:
§ biegunka zakaźna
§ Zespół jelita drażliwego
§ Zespół zapalenia jelit
§ choroby przyzębia i próchnica zębów
§ infekcje pochwy
§ Infekcje skóry
Skutki uboczne i ryzyko
Chociaż bezpieczeństwo probiotyków nie zostało dokładnie zbadane naukowo, istnieją przypadki, w których żywe mikroorganizmy były stosowane jako probiotyki przez dłuższy czas bez skutków ubocznych. Konieczne jest jednak przeprowadzenie większej ilości badań, szczególnie pod kątem bezpieczeństwa osób starszych, małych dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym.
Jeśli pojawiają się efekty uboczne, to są one zwykle łagodnej natury trawiennej, takie jak gazy lub wzdęcia, chociaż u niektórych osób odnotowano poważne efekty. Ponadto, podczas gdy probiotyki są przepisywane tym, którzy mają problemy z trawieniem, mogą wystąpić następujące problemy:
§ Wzdęcia
§ Biegunka
§ gazy
§ Problemy z infekcjami grzybiczymi
§ Zmiany w metabolizmie
Poważne skutki uboczne są bardzo rzadkie, ale jeśli już się pojawią, to zazwyczaj mijają bez reperkusji. Są jednak osoby, które nie tolerują probiotyków, więc wizyta u lekarza byłaby wysoce zalecana w celu przeprowadzenia odpowiednich analiz i badań, aby ustalić, czy twoje organy trawienne są zbyt wrażliwe i potencjalnie zagrożone.
Jakie produkty spożywcze zawierają probiotyki?
Chociaż probiotyki są zwykle uważane za suplementy diety, są one szeroko dostępne w żywności. Niektóre źródła żywności zawierające probiotyki są następujące:
§ Jogurt
§ Sfermentowane mleko
§ mleko niesfermentowane
§ Miso
§ Tempeh
§ Niektóre soki i napoje sojowe
W probiotycznych suplementach i żywności, bakterie mogą być pierwotnie obecne lub dodane podczas przygotowania.
Niektóre z probiotycznych pokarmów sięgają czasów starożytnych, takich jak fermentowane pokarmy i hodowane produkty mleczne. Duży entuzjazm w probiotykach rozkwita w ostatnich latach, o czym świadczą wydatki Stanów Zjednoczonych na suplementy probiotyczne - w latach 1994-2003 sprzedaż wzrosła prawie trzykrotnie.