Sałatki są świetne o każdej porze roku, a kolorowe, takie jak ta, można osiągnąć nawet w zimie dzięki odpowiednim składnikom.
Zawsze, gdy robię sałatkę, staram się dodać następujące składniki, aby zapewnić, że jest ona pyszna i wystarczająco satysfakcjonująca, aby odżywić mój organizm na cały posiłek:
- Białko i dobre tłuszcze. Możesz użyć tuńczyka, łososia, jaj, fasoli, krewetek, awokado, quinoa lub ciecierzycy. Możliwości są nieograniczone.
- Warzywa. Zawsze staram się uwzględnić dwa rodzaje, zielone warzywo liściaste, takie jak sałata, jarmuż lub rukola, oraz kilka jasnych kolorowych warzyw. Papryki, pomidory i marchewki przynoszą pop koloru.
- Owoce lub jakiś rodzaj słodkiego smaku. Jeśli nie dodaję owoców do mojej sałatki, to możesz się założyć, że dressing będzie miał w sobie odrobinę słodyczy, jak miód czy syrop klonowy.
- Tekstura. Lubię kontrast w teksturze, więc zawsze musi być coś do chrupania lub nawet coś gładkiego. Dodawałam wszystko, od pestek dyni, pekanów, czy serc konopnych. Seler naciowy i ogórek również spełniają swoją rolę. Dla gładkości, świeża mozzarella zawsze się u nas sprawdza.
- Dressing. Dressing musi harmonijnie połączyć wszystkie składniki. Ja zawsze dodaję olej, aby związać, sól, jakiś rodzaj octu, aby pomóc rozbić i zemulgować dressing, i odrobinę słodyczy, jak wspomniano powyżej. Niektóre inne popularne składniki to sok z cytryny i czosnek w proszku.
Szybka i łatwa sałatka z kurczakiem z rożna
Będziesz potrzebować:
- 1 filiżanka pokrojonego w kostkę kurczaka z rotisserie. Zazwyczaj odkładam na bok pierś, ponieważ jest ona bardziej sucha i nie widać jej tak bardzo po dodaniu do sałatki i dressingu.
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
- 1-2 filiżanki umytej i osuszonej sałaty. Ja wymieszałem moją z radicchio, aby nadać jej zaskakujący kolor i smak.
- 1 filiżanka poszatkowanej kapusty
- ½ szklanki poszatkowanej marchewki
Dla dressingu połącz:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka soli
Umieść wszystkie składniki dressingu w szczelnym pojemniku. Energicznie wstrząsnąć. Przed podaniem sałatki polej danie i połącz, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie pokryte. Skosztuj i dodaj wszystkie składniki, których Twoim zdaniem potrzebuje więcej.