Jak zrobić pyszne, odżywcze sałatki

image

Sałatki są świetne o każdej porze roku, a kolorowe, takie jak ta, można osiągnąć nawet w zimie dzięki odpowiednim składnikom.

Zawsze, gdy robię sałatkę, staram się dodać następujące składniki, aby zapewnić, że jest ona pyszna i wystarczająco satysfakcjonująca, aby odżywić mój organizm na cały posiłek:

  1. Białko i dobre tłuszcze. Możesz użyć tuńczyka, łososia, jaj, fasoli, krewetek, awokado, quinoa lub ciecierzycy. Możliwości są nieograniczone.
  2. Warzywa. Zawsze staram się uwzględnić dwa rodzaje, zielone warzywo liściaste, takie jak sałata, jarmuż lub rukola, oraz kilka jasnych kolorowych warzyw. Papryki, pomidory i marchewki przynoszą pop koloru.
  3. Owoce lub jakiś rodzaj słodkiego smaku. Jeśli nie dodaję owoców do mojej sałatki, to możesz się założyć, że dressing będzie miał w sobie odrobinę słodyczy, jak miód czy syrop klonowy.
  4. Tekstura. Lubię kontrast w teksturze, więc zawsze musi być coś do chrupania lub nawet coś gładkiego. Dodawałam wszystko, od pestek dyni, pekanów, czy serc konopnych. Seler naciowy i ogórek również spełniają swoją rolę. Dla gładkości, świeża mozzarella zawsze się u nas sprawdza.
  5. Dressing. Dressing musi harmonijnie połączyć wszystkie składniki. Ja zawsze dodaję olej, aby związać, sól, jakiś rodzaj octu, aby pomóc rozbić i zemulgować dressing, i odrobinę słodyczy, jak wspomniano powyżej. Niektóre inne popularne składniki to sok z cytryny i czosnek w proszku.

Szybka i łatwa sałatka z kurczakiem z rożna

Będziesz potrzebować:

  • 1 filiżanka pokrojonego w kostkę kurczaka z rotisserie. Zazwyczaj odkładam na bok pierś, ponieważ jest ona bardziej sucha i nie widać jej tak bardzo po dodaniu do sałatki i dressingu.
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1-2 filiżanki umytej i osuszonej sałaty. Ja wymieszałem moją z radicchio, aby nadać jej zaskakujący kolor i smak.
  • 1 filiżanka poszatkowanej kapusty
  • ½ szklanki poszatkowanej marchewki

Dla dressingu połącz:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka soli

Umieść wszystkie składniki dressingu w szczelnym pojemniku. Energicznie wstrząsnąć. Przed podaniem sałatki polej danie i połącz, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie pokryte. Skosztuj i dodaj wszystkie składniki, których Twoim zdaniem potrzebuje więcej.