Jeśli kochasz grillowany stek i uwielbiasz pieczone nachosy tak samo, dlaczego nie połączyć tych dwóch rzeczy, aby stworzyć ten super łatwy i pyszny przepis, który z pewnością sprawi, że wszyscy stłoczą się wokół stołu na patio. Zaopatrz się w te letnie zszywki, aby znaleźć najlepsze oferty na chipy tortilla, ser cheddar, pomidory i stek. Następnie zaplanuj odpowiednio trasę zakupów.
Obsługuje dwie osoby.
Marynata do steków Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa białego octu
- 1 stek z polędwicy (8-10 uncji)
Składniki Nacho:
- 1 filiżanka pomidorów pokrojonych w kostkę
- czosnek w proszku
- ½ filiżanki rozdrobniony ser cheddar
- ⅓ filiżanki kwaśnej śmietany lub tzatziki
- ½ awokado
- 1 cytryna
- ⅔ szklanki ugotowanej kukurydzy
- 1 mała torebka chipsów z tortilli kukurydzianej (wystarczająca do przykrycia 1 małej blachy do pieczenia)
- 2 łyżki stołowe świeżych, posiekanych ziół
- Połącz składniki marynaty do steków w szerokiej, płytkiej misce. Pozostawić stek w marynacie na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, często go przewracając.
- W międzyczasie posiekaj pomidory i dodaj do nich 1 łyżkę oliwy z oliwek, czosnek w proszku i sól. Posiekaj lub rozgnieć awokado i wyciśnij na nie cytrynę, aby uniknąć zbrązowienia.
- Umieść stek na lekko naoliwionym i oczyszczonym grillu na średnim ogniu. Pozwól grillować przez 2 minuty z jednej strony, odwróć i gotuj przez kolejne 2 minuty z drugiej strony. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty z każdej strony, aż osiągniesz pożądaną temperaturę. Stek powinien być średnio krwisty. Nie przesadzaj z gotowaniem. Odstaw stek na 5 minut przed pokrojeniem w cienkie plastry (Uwaga: steki można usmażyć na patelni, jeśli nie masz grilla. Gotuj je na średnim ogniu przez czas wskazany powyżej).
- Rozgrzej piekarnik do 350 F.
- Kiedy będziesz gotowy do złożenia swoich nachos, umieść warstwę chipsów tortilla na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Przykryć pomidorami i kukurydzą. Piecz przez 15 minut.
- Wyjmij i dodaj ser. Zapiekaj przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści.
- Kiedy nachosy wyjdą z piekarnika, rozłóż na nich stek, wraz z kwaśną śmietaną, guacamole i ziołami. Możesz użyć posiekanej kolendry, pietruszki lub bazylii.
- Podpiecz przez 1 minutę, jeśli wolisz, aby stek był gorący.