Grillowane steki z Nachos - przepis i porady

image

Jeśli kochasz grillowany stek i uwielbiasz pieczone nachosy tak samo, dlaczego nie połączyć tych dwóch rzeczy, aby stworzyć ten super łatwy i pyszny przepis, który z pewnością sprawi, że wszyscy stłoczą się wokół stołu na patio. Zaopatrz się w te letnie zszywki, aby znaleźć najlepsze oferty na chipy tortilla, ser cheddar, pomidory i stek. Następnie zaplanuj odpowiednio trasę zakupów.

Obsługuje dwie osoby.

Marynata do steków Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa białego octu
  • 1 stek z polędwicy (8-10 uncji)

Składniki Nacho:

  • 1 filiżanka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • czosnek w proszku
  • ½ filiżanki rozdrobniony ser cheddar
  • ⅓ filiżanki kwaśnej śmietany lub tzatziki
  • ½ awokado
  • 1 cytryna
  • ⅔ szklanki ugotowanej kukurydzy
  • 1 mała torebka chipsów z tortilli kukurydzianej (wystarczająca do przykrycia 1 małej blachy do pieczenia)
  • 2 łyżki stołowe świeżych, posiekanych ziół
  1. Połącz składniki marynaty do steków w szerokiej, płytkiej misce. Pozostawić stek w marynacie na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, często go przewracając.
  2. W międzyczasie posiekaj pomidory i dodaj do nich 1 łyżkę oliwy z oliwek, czosnek w proszku i sól. Posiekaj lub rozgnieć awokado i wyciśnij na nie cytrynę, aby uniknąć zbrązowienia.
  3. Umieść stek na lekko naoliwionym i oczyszczonym grillu na średnim ogniu. Pozwól grillować przez 2 minuty z jednej strony, odwróć i gotuj przez kolejne 2 minuty z drugiej strony. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty z każdej strony, aż osiągniesz pożądaną temperaturę. Stek powinien być średnio krwisty. Nie przesadzaj z gotowaniem. Odstaw stek na 5 minut przed pokrojeniem w cienkie plastry (Uwaga: steki można usmażyć na patelni, jeśli nie masz grilla. Gotuj je na średnim ogniu przez czas wskazany powyżej).
  4. Rozgrzej piekarnik do 350 F.
  5. Kiedy będziesz gotowy do złożenia swoich nachos, umieść warstwę chipsów tortilla na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Przykryć pomidorami i kukurydzą. Piecz przez 15 minut.
  6. Wyjmij i dodaj ser. Zapiekaj przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści.
  7. Kiedy nachosy wyjdą z piekarnika, rozłóż na nich stek, wraz z kwaśną śmietaną, guacamole i ziołami. Możesz użyć posiekanej kolendry, pietruszki lub bazylii.
  8. Podpiecz przez 1 minutę, jeśli wolisz, aby stek był gorący.