Jak bezpiecznie przechowywać i spożywać resztki jedzenia

image

Spójrzmy prawdzie w oczy, gotowanie jest czasochłonne, ale zrobienie wystarczającej ilości, aby mieć resztki, skraca czas spędzony w kuchni, a kto tego nie kocha? Jeśli unikasz resztek za wszelką cenę, to nie jest post dla Ciebie, ale jeśli jesteś miłośnikiem resztek, mamy kilka wskazówek, jak bezpiecznie przechowywać i spożywać posiłki w drugim lub nawet trzecim dniu.

Bezpieczna temperatura dla Twoich urządzeń

Po pierwsze, sprawdź swoją lodówkę i zamrażarkę, aby upewnić się, że są ustawione na bezpieczne, odpowiednie temperatury. Temperatura w lodówce powinna być równa lub niższa niż 40° F (4° C). Temperatura zamrażarki powinna wynosić 0° F (-18° C).

Odpowiednie pakowanie i przechowywanie resztek

Podczas chłodzenia lub zamrażania resztek trzymaj się "zasady dwóch godzin". Nie pozwól, aby jedzenie stało w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny przed schłodzeniem, ponieważ jest to czas, który zazwyczaj jest potrzebny, aby bakterie zaczęły się rozwijać. Upewnij się, że jedzenie jest przykryte, najlepiej w szczelnym pojemniku lub torbie do zamrażania. Pomoże to zapobiec poparzeniu zamrażarki, ograniczy rozwój bakterii i zapewni świeżość żywności.

Czas przechowywania w lodówce gotowanych potraw

Ważne jest, aby pamiętać, że każda żywność ma określoną zalecaną ilość czasu, przez którą może być przechowywana, zanim się zepsuje. Skorzystaj z tego krótkiego przewodnika, aby bezpiecznie przechowywać gotowaną żywność w lodówce lub zamrażarce.

Gotowane mięso i drób

  • W lodówce: 3-4 dni
  • W zamrażarce: do 6 miesięcy

Sałatki z jajkiem, kurczakiem, szynką, tuńczykiem i makaronem

  • W lodówce: 3-5 dni
  • Nie zamrażać

Gotowane zupy i gulasze z mięsem lub warzywami

  • W lodówce: 3-4 dni
  • W zamrażarce: do 3 miesięcy

Gotowane warzywa

  • W lodówce: 3-7 dni
  • W zamrażarce: do 9 miesięcy

Gotowane nuggetsy lub placki z kurczaka

  • W lodówce: 3-4 dni
  • W zamrażarce: do 3 miesięcy

Gotowana pizza

  • W lodówce: 3-4 dni
  • W zamrażarce: do 2 miesięcy

Gotowany makaron i ziarna

  • W lodówce: 2-3 dni
  • W zamrażarce: do 3 miesięcy

Kupione w sklepie pieczywo

  • W temperaturze pokojowej: 5-7 dni
  • W lodówce: 8-10 dni
  • W zamrażarce: do 6 miesięcy

Jajka ugotowane na twardo

  • W lodówce: 4-7 dni
  • Nie zamrażać

Pieczone/gotowane ziemniaki

  • W lodówce: 3-4 dni
  • W zamrażarce: do 12 miesięcy

Zastanawiasz się, jak bezpiecznie rozmrozić jedzenie, gdy jesteś gotowy do jedzenia? Sprawdź nasz post "Odpowiedzi na Twoje pytania - bezpieczne zamrażanie i rozmrażanie żywności", aby uzyskać więcej wskazówek.