Spójrzmy prawdzie w oczy, gotowanie jest czasochłonne, ale zrobienie wystarczającej ilości, aby mieć resztki, skraca czas spędzony w kuchni, a kto tego nie kocha? Jeśli unikasz resztek za wszelką cenę, to nie jest post dla Ciebie, ale jeśli jesteś miłośnikiem resztek, mamy kilka wskazówek, jak bezpiecznie przechowywać i spożywać posiłki w drugim lub nawet trzecim dniu.
Bezpieczna temperatura dla Twoich urządzeń
Po pierwsze, sprawdź swoją lodówkę i zamrażarkę, aby upewnić się, że są ustawione na bezpieczne, odpowiednie temperatury. Temperatura w lodówce powinna być równa lub niższa niż 40° F (4° C). Temperatura zamrażarki powinna wynosić 0° F (-18° C).
Odpowiednie pakowanie i przechowywanie resztek
Podczas chłodzenia lub zamrażania resztek trzymaj się "zasady dwóch godzin". Nie pozwól, aby jedzenie stało w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny przed schłodzeniem, ponieważ jest to czas, który zazwyczaj jest potrzebny, aby bakterie zaczęły się rozwijać. Upewnij się, że jedzenie jest przykryte, najlepiej w szczelnym pojemniku lub torbie do zamrażania. Pomoże to zapobiec poparzeniu zamrażarki, ograniczy rozwój bakterii i zapewni świeżość żywności.
Czas przechowywania w lodówce gotowanych potraw
Ważne jest, aby pamiętać, że każda żywność ma określoną zalecaną ilość czasu, przez którą może być przechowywana, zanim się zepsuje. Skorzystaj z tego krótkiego przewodnika, aby bezpiecznie przechowywać gotowaną żywność w lodówce lub zamrażarce.
Gotowane mięso i drób
Sałatki z jajkiem, kurczakiem, szynką, tuńczykiem i makaronem
Gotowane zupy i gulasze z mięsem lub warzywami
Gotowane warzywa
Gotowane nuggetsy lub placki z kurczaka
Gotowana pizza
Gotowany makaron i ziarna
Kupione w sklepie pieczywo
Jajka ugotowane na twardo
Pieczone/gotowane ziemniaki
Zastanawiasz się, jak bezpiecznie rozmrozić jedzenie, gdy jesteś gotowy do jedzenia? Sprawdź nasz post "Odpowiedzi na Twoje pytania - bezpieczne zamrażanie i rozmrażanie żywności", aby uzyskać więcej wskazówek.