Tego lata nie wydawaj ciężko zarobionych pieniędzy na najnowszą kawę mrożoną, która jest reklamowana w Twojej ulubionej kawiarni. Zamiast tego eksperymentuj z byciem swoim własnym baristą i wypróbuj jeden z tych pięciu łatwych przepisów na kawę mrożoną w domu.
1. Klasyczny Iced Coffee
Istnieje mnóstwo fantazyjnych mikstur kawy mrożonej tam, ale czasami klasyczna kawa mrożona jest wszystko, czego potrzebujesz.
Składniki:
- 1 filiżanka kawy, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki stołowe pół na pół, lub więcej, do smaku
- ½ szklanki cukru
- 1 filiżanka wody
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wskazówki:
- Zaparz kawę noc wcześniej, aby do rana miała temperaturę pokojową.
- Przygotować syrop łącząc cukier i 1 szklankę wody w średnim rondlu na średnim ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i dodać ekstrakt waniliowy; odstawić do lodówki do czasu podania.
- Podawać kawę z lodem z połową i połową oraz prostym syropem, dodając 1 łyżeczkę na raz, do smaku.
2. Iced Latte
Nadszedł czas, aby kanał swój wewnętrzny barista i zrobić, że 7 dolarów latte w zaciszu własnego domu.
Składniki:
- ½ filiżanki lodu
- ⅓ filiżanki mleka
- 2 porcje espresso
Wskazówki:
- Wlać mleko na lód*.
- Zaparz dwie porcje espresso w mieszance mlecznej.
- Wymieszać i cieszyć się!
* W razie potrzeby można użyć spieniacza do mleka*.
3. Mrożone espresso z brązowym cukrem i cynamonem
Nazwa może brzmieć przytłaczająco, ale w rzeczywistości jest to bardzo prosty proces z pysznym efektem końcowym.
Materiały:
- Filiżanka do shakera
- Spieniacz do mleka (jeśli jest potrzebny)
Składniki:
- ½ szklanki lodu
- ⅓ szklanki mleka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 strzały espresso
Wskazówki:
- Zaparz swoje espresso nad brązowym cukrem i cynamonem.
- W trakcie parzenia espresso spienić mleko.
- Do shakera dodać lód i wlać mieszankę espresso. Wstrząsać mieszanką, aż napój będzie zimny.
- Przelać wstrząśniętą mieszankę espresso do nowej szklanki. Jeśli chcesz, dodaj więcej lodu.
- Wlać mleko na wierzch, wymieszać i cieszyć się!
4. Mrożona Mocha
Dodaj trochę czekoladowej dobroci do swojej porannej kawy!
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- ½ filiżanki mocno zaparzonej zimnej kawy
- 2 dobre łyki (mniej lub więcej do smaku) syropu czekoladowego
- Słoik Mason (lub dowolny kubek) z pokrywką wypełniony lodem
- Opcjonalnie bita śmietana
Wskazówki:
- Rozgnieć swój sos czekoladowy do pustego słoika typu mason.
- Dodaj lód.
- Wlej kawę i mleko na wierzch.
- Zamknij pokrywkę i potrząśnij nią kilka razy, aż sos czekoladowy całkowicie się połączy!
- Top z bitej śmietany i czekolady drizzle i cieszyć!
5. Vanilla Frap
Podaruj sobie coś ekstra z tym waniliowym frapem.
Składniki:
- ½ filiżanki kawy parzonej lub espresso
- ¾ szklanki mleka
- 1-2 gałki lodów waniliowych
- Kostki lodu
Wskazówki:
1. Umieścić składniki w blenderze.
2. Przełożyć do szklanki lub słoika.
3. Podawaj z bitą śmietaną lub gałką lodów (opcjonalnie).
Dzięki tym pięciu łatwym przepisom na kawę mrożoną nie ma powodu, aby wydawać pieniądze w kawiarni. Możesz być swoim własnym baristą, sprawdzając aplikację Flipp w poszukiwaniu najlepszych ofert na mrożoną kawę.