Pieczenie z Beyfussem: Domowe bajgle w stylu nowojorskim

image

Wizyta w Nowym Jorku nie byłaby kompletna bez bajgla w stylu nowojorskim (lub pięciu). A gdybyśmy powiedzieli Ci, że możesz zrobić swoje własne, pyszne, kruche bajgle w stylu nowojorskim w domu w ciągu zaledwie kilku godzin?

Ten 8-etapowy przepis na pewno przeniesie wasze kubki smakowe w podróż do tętniących życiem ulic Nowego Jorku.

Czego będziesz potrzebować:

Ciasto na bajgle (Bagel Dough)

  • Cukier puder (4 ½ łyżeczki)
  • Aktywne suche drożdże (2 łyżeczki/ 6g)
  • Ciepła woda (¼ szklanki 300 ml wody - możesz potrzebować dodać jeszcze 1/4 /60ml)
  • Mąka chlebowa (3 ½ / 440g - możesz potrzebować dodać do ½ filiżanki / 60g do wyrabiania ciasta)
  • Drobnoziarnista sól morska (1 ½ łyżeczki)

Propozycje polew:

  • Cukier cynamonowy
  • Gruboziarnista sól
  • Zmielony świeży czosnek
  • Mielona świeża cebula
  • Mak
  • Nasiona sezamu
  • Ser cheddar
  • Jalapenos
  • Lub mieszanka dowolnych ulubionych smaków.

Dla bajgli Cassie zrobi mieszankę cheddara, jalapeno & cheddara oraz bajgle z nasionami sezamu.

Krok 1: Zrób ciasto

Przygotuj drożdże mieszając je z cukrem i wodą. Po wymieszaniu, odstaw na około 5 minut. Będziesz wiedział, że drożdże są aktywne, gdy mieszanina zacznie bulgotać. Dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Ciasto powinno być wilgotne i zwarte.

Krok 2: Pozwól mu wyrosnąć

Umieść ciasto w naoliwionej misce do wyrośnięcia na 1-2 godziny lub pozostaw w lodówce na noc.

Krok 3: Opróżnij i podziel ciasto

Będziesz wiedział, że ciasto wystarczająco odpoczęło i wyrosło, kiedy nakłujesz ciasto i pozostaną odciski. Jeśli ciasto odbija się od podłoża, musi dłużej odpoczywać. Jeśli pozwoliłeś ciastu wyrosnąć przez noc w lodówce, pozostaw je w temperaturze pokojowej na około 30 minut przed przejściem do następnego kroku. Podziel ciasto na mniejsze kulki i rozwałkuj je na koła.

*Powstanie 8 bajgli.

Krok 4: Rozciągnij ciasto w pierścienie

Zrób dziurę w środku i rozciągnij je.

Krok 5: Ugotuj bajgle

Doprowadź garnek z wodą do wrzenia. Następnie, zmniejsz ogień do gotowania na wolnym ogniu. Gotuj bajgle przez 1-2 minuty na stronę w zależności od preferencji żucia (gotuj krócej, aby bajgle były bardziej żucie i miały bardziej miękką skórkę).

Krok 6: Posmaruj żółtkiem jajka i dodaj dodatki

Pozwól bajglom krótko ostygnąć i posmaruj je żółtkiem. Następnie zanurz bajgle w wybranej przez siebie polewie.

Krok 7: Upiecz bajgle

Pop bajgle w piekarniku i piec je przez 20-25 minut w 425F.

Krok 8: Dodaj Schmear i cieszyć!

Wreszcie, niech bajgle ostygnie (tak długo, jak można obsługiwać) przed kopania w i dodając swoje bajgle schmears! Możesz znaleźć kilka wspaniałych przepisów na smarowanie bajgli tutaj.